0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025 - 5:39
No menu items!

Tragedia din Pantelimon schimbă legea. Pedepse mai mari și fără suspendare pentru conducere fără permis

spot_img

Persoanele identificate la volan fără permis ar putea petrece până la 7 ani după gratii, iar în cazul în care acestea sunt implicate într-un accident mortal pedeapsa va fi de închisoare de până la 10 ani, potrivit unui proiect de lege depus, luni, la Senat. Inițiatorii propun pedepse similare și pentru cei care își încredințează mașina unor persoane fără permis.  

Pentru persoanele identificate la volan fără permis, pedeapsa propusă este de până la 7 ani de închisoare.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani”, prevede proiectul de lege. În legislația actuală, sancțiunea pentru această faptă este închisoare de la 1 la 5 ani.

Pedeapsa poate crește până la 10 ani dacă accidentul de circulație are urmări grave. 

„Cel mai grav scenariu este cel în care un accident produs de o persoană fără permis se soldează cu decesul victimei. În astfel de situații, se propune o pedeapsă extrem de severă, cuprinsă între 5 ani și 10 ani de închisoare. Această sancțiune este justificată de gravitatea extremă a faptei și de impactul devastator asupra familiei victimei și asupra comunității”, se mai arată în expunerea de motive.

Ce riscă cei care încredințează mașina unei persoane fără permis

„Cei care încredințează un vehicul unei persoane care nu deține permis de conducere riscă să fie condamnați la pedepse cuprinse între 3 ani și 7 ani de închisoare”, se menționează în proiect.

Dar, și aici pedeapsa poate crește, în funcție de urmările faptei. În cazul în care o persoană care dat un vehicul unui șofer fără permis care provoacă un accident rutier, „propunem pedepse între 4 ani și 8 ani de închisoare pentru cei care au încredințat autovehicule unei persoane fără drept de a conduce”, deoarece „persoana în cauză a contribuit direct la crearea unei situații periculoase”.

Iar, dacă accidentul se soldează cu deces, pedeapsa propusă pentru cei care au încredințat vehiculul este între 5 ani și 10 ani de închisoare.

O altă măsură prevăzută în proiect este eliminarea posibilității suspendării executării pedepselor de către instanțe, indiferent de circumstanțele în care au fost comise infracțiunile.

Inițiativa legislativă vine după tragedia din apropierea Parcului Pantelimon, când un tânăr de 17 ani, care nu deținea permis de conducere, a lovit mortal un băiat de 9 ani și a rănit-o grav pe sora acestuia, în vârstă de 7 ani.

                                                                                                             Adina Bucur