4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:32
No menu items!

Traficanții de droguri vor fi înscriși într-un Registru național și monitorizați de Poliție. Ce obligații vor avea

spot_img

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri, că proiectul de lege intitulat ”Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus săptămâna viitoare în Parlament şi va funcţiona pe modelul Registrului agresorilor sexuali. 

Alina Gorghiu a transmis că proiectul de lege intitulat ”Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus curând în Parlament, cel mai probabil luni, de către grupurile parlamentare ale PNL din cele două Camere.

Ea a precizat că va funcţiona pe modelul Registrului agresorilor sexuali şi scopul acestui Registru al traficanţilor de droguri este unul preventiv.

”Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanţii care vor fi înregistraţi în acest registru vor fi obligaţi să ofere singuri informaţii despre persoanele cu care intră în contact şi locurile în care merg”, a spus ministrul Justiţiei.

Ea a precizat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica droguri, mare parte din ei pe traficul de droguri.

”Din păcate, 65% – 66% sunt recidivişti. De aceea se justifică această iniţiativă legislativă”, a precizat Alina Gorghiu.

Ministrul a spus că în registru vor fi introduşi cei care au făcut trafic de droguri de mare risc şi de risc, atât în ţară cât şi internaţional, adică toţi cei care importă şi exportă droguri. În plus, în registru vor fi incluşi şi cei care îşi pun la dispoziţie locuinţa, localul, pentru consum de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc, ştiind că reţeta este falsă sau cei care administrează droguri de mare risc, în afara condiţiilor legale, precum şi cei care efectuează operaţiuni cu substanţe psiho-active.

Persoanele introduse în acest registru vor trebui să se prezinte periodic la Poliţie, să comunice informaţii legate de activitatea pe care o desfăşoară, mijloacele de existenţă, persoanele cu care locuieşte, locurile pe care le frecventează, dacă părăseşte localitatea pe o perioadă mai mare de timp şi dacă îşi schimbă domiciliul.

Registrul va fi organizat de Ministerul de Interne şi se va ţine la unităţile de poliţie din structurile specializate.

Fără pedepse cu suspendare pentru traficanții de droguri 

Ministrul Justiţiei a făcut referire și la Legea 2 Mai, care ”în esenţă urmează legea Anastasia, pentru o anumită categorie de traficanţi, şi anume traficanţii de droguri de mare risc, cocaină, heroină, fentanil, care produc tragedii, drame în vieţile multor familii”. ”Ne putem gândi la cantitatea pentru care putem pune un prag, însă cred că e important să ne gândim dacă traficantul de droguri de mare risc mai poate să aibă posibilitatea să primească suspendarea executării pedepsei sau să execute în penitenciar”, a spus ministrul.

”Sunt trei tipuri de infracţiuni de mare risc la care mă gândesc, trafic de droguri de mare risc la care închisoarea este de la 5 la 15 ani, trafic internaţional de droguri de mare risc, cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc, între 5 şi 15 ani”, a spus Gorghiu.

Ministrul a menționat că se ajunge la pedepse cu suspendarea, în anumite cazuri, pentru că există o prevedere legală care spune că dacă în timpul urmăririi penale persoane denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au înfăptuit infracţiuni legate de droguri, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei.

                                                                                                        Adina Silav