-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:50
No menu items!

Traficanți de bone filipineze, reținuți de DIICOT

spot_img

descinderi-DIICOT

Procurorii DIICOT efectuează joi 5 percheziții domiciliare în București, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări, acuzată că a traficat aproximativ 40 de persoane, bone și menajere din Filipine și Nepal, către state membre Schengen.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării erau implicați în mod direct în racolarea, îndrumarea și facilitarea deplasării ilegale în state ca Franța, Italia, Germania, Ungaria a cetățenilor filipinezi și nepalezi, care se aflau deja pe teritoriul României, ca urmare a desfășurării unor activități lucrative în domeniul casnic, având contracte individuale de muncă încheiate cu diverși angajatori români, precum și permise de ședere pe teritoriul României.

Persoanele interesate să părăsească teritoriul României erau racolate de către numitul S.K, ajutat și de alți membri ai grupării, atât telefonic cât și prin intermediul altor persoane, acesta facilitându-le obținerea vizelor Schengen în baza unor documente falsificate, iar în cazul în care nu puteau fi obținute astfel de vize, membrii grupării se ocupau de organizarea transportului clandestin al migranților în țările aflate în spațiul Schengen.

La dosarele depuse de către aplicanți au fost identificate contracte de muncă contrafăcute, din care rezulta că bonele erau angajate de către membrii grupării, că aveau stabilită reședința la adresele de domiciliu ale acestora, precum și declarații falsificate din care rezulta faptul că familia angajatoare din România va pleca în străinătate în scop turistic, iar bonele însoțeau familia în acea călătorie, asumându-și responsabilitatea cu privire la suportarea cheltuielilor aferente și garantând reîntoarcerea în România a angajatului.

După obținerea vizelor, numitul S.K primea de la cetățeanul străin căruia îi facilitase obținerea frauduloasă a vizei sumele solicitate (între 1.500 — 2.500 euro).

De asemenea, acesta proceda imediat la anularea rezervărilor biletelor de avion, respectiv a camerelor de hotel și se ocupa de obținerea unor noi rezervări pentru zboruri către destinația dorită de către bone și menajere (țări precum Franța, Italia, Portugalia, Germania, Belgia, Spania).

Astfel, bonele își obțineau vizele Schengen în mod legal, însă în baza unor documente contrafăcute sau falsificate, ieșirea acestora din România fiind efectuată în mod fraudulos.

În cazul în care bonele nu dețineau sumele de bani solicitate de către S.K sau nu îndeplineau condițiile prin care se puteau obține în mod fraudulos vizele Schengen, în sensul că nu erau angajate pe teritoriul țării noastre, acestea erau scoase în mod ilegal din România de către un alt membru al grupării cu sprijinul altor conaționali sau cetățeni români prin traversarea pe jos, prin zona verde, a graniței româno-ungare, pe lângă punctele de trecere a frontierei.

S-a stabilit faptul că de la angajatorii români au dispărut începând cu luna ianuarie 2012 și până în prezent în jur de 40 cetățeni nepalezi și filipinezi.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost depistați 3 migranți ilegali, din Bengal, Bangladesh și India, față de care se va lua măsura expulzării.

Procurorii DIICOT au reținut 4 inculpați, urmând să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

Lucian Mera