3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:35
No menu items!

Sfinții 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie ca să-ţi meargă bine tot anul

spot_img

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici are loc în fiecare an la data de 9 martie. În această zi, gospodinele din toate zonele țării pregătesc binecunoscuții mucenici sau sfințișori, fie din aluat dulce, fie în zeamă.  Moșii de Mucenici 2024, conform tradiției, este ziua în care se deschid Porțile Raiului pentru cei adormiți.

Sfinții 40 de Mucenici, sărbătoriți anual pe 9 martie

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, soldați români uciși în vremea împăratului Licinius. Sărbătoarea, marcată cu cruce neagră în calendar, este însoțită de o serie de tradiţii şi obiceiuri populare pe care creştinii ortodocşi le păstrează cu sfinţenie.

Potrivit tradiției creștine, sfinții martiri au fost în număr de 40, însă după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. O legendă tipărită de folcloristul Simion Florea Marian, din Fratautul Vechi – Moldova, vorbește despre ziua celor 44 de sfinți. De aici și diferența de pahare (vezi mai jos). 

Aceștia au fost soldați creștini de diverse origini (romani, greci și armeni), care au trăit pe vremea împăratului Licinius, care îi prigonea pe creștini. Sfinții Mucenici au fost siliți de guvernatorul Armeniei să renunțe la credința lor în Hristos, însă au refuzat. 

Din pricina refuzului lor, au fost întemnițați timp de 8 zile și loviți cu pietre. După aceste chinuri, soldații au fost condamnați la moarte, în lacul Sevastiei. Pentru a rezista frigului și a le ușura sarcina, mucenicii au început să se roage Mântuitorului. Atunci, s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra mucenicilor.

Tradiții de Mucenici 2024: ce este bine să faci pe 9 martie

Pe 9 martie, de sărbătoarea celor 40 de mucenici, gospodinele pregătesc muncenici, numiți și sfințișori. Aceștia se fac fie din aluat de cozonac, fie fierţi şi aromaţi cu miere şi scorţişoară. Pe lângă pregătirea mucenicilor, în această zi mai sunt respectate numeroase tradiții.

Deși cele mai vechi nu mai sunt la fel de cunoscute în 2024, tradiția celor 40 sau 44 de pahare rămâne la fel de populară și în prezent. Astfel, în unele zone rurale, bărbații beau 40 sau 44 de pahare de vin, unul pentru fiecare dintre cei 40, respectiv 44 de mucenici care şi-au pierdut viaţa.

Acest obicei provine din Antichitate, de la sărbătorile bahice. Pe atunci, oamenii obișnuiau să bea în cinstea ostașilor morți în numele credinței. Ei credeau că vinul se transformă în sânge proaspăt dându-le putere de muncă. 

De Sfinții 40 de Mucenici, la sate se aprind focuri în curți, grădini sau pe câmp, pentru noroc și protecție împotriva relelor. Copiii obișnuiesc să sară peste focuri, pentru a fi feriți de boli, iar femeile iar cenușa și o presară în jurul casei, pentru a fi ferită de șerpi. 

Se spune că în această zi se deschid porțile Raiului și mormintele. Tot de Mucenici, tradiția spune că este bine să se curețe stupii. Mierea scoasă se folosește ulterior la rețetele de mucenici.

Superstiții de Sfinții 40 de Mucenici

  • În ziua în care sunt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici nu se coasă și nu se tricotează;
  • Pentru spor, de Mucenici nu se dau bani cu împrumut;
  • O superstiție veche spune că, pe 9 martie, este bine să se împartă 40 de nuci întregi tinerilor căsătoriți, pentru ca ei să aibă o căsnicie frumoasă și de durată;
  • O altă superstiție spune că, dacă plouă în această zi, și de Paște va ploua;
  • În schimb, dacă tună pe 9 martie, atunci va fi o vară benefică pentru toate culturile;
  • Dacă în noaptea de 8 spre 9 martie va îngheța, se crede că toamna va fi lungă;
  • Se spune că cei care aruncă mucenicii pregătiți cu această ocazie vor avea ghinion tot anul.

D.Constantin