2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:03
No menu items!

Tot mai tineri și tot mai dependenți de droguri

spot_img

Numărul consumatorilor de droguri injectabile infectaţi cu HIV a crescut de 40 de ori în ultimii trei ani, a spus vineri managerul Centrului „Sfântul Stelian”, Cristina Hudiţă, precizând că, dacă în 2009-2010 erau internate unul-două cazuri noi, în 2012 au fost spitalizate 48 de persoane cu HIV.

„Este o situaţie absolut alarmantă. Dacă în 2009-2010, în Centru erau internate anual una-două persoane, în 2011 au fost internate 22 de cazuri cu infecţii HIV, iar în 2012, până în septembrie, au fost internate 48 de persoane dependente infectate cu HIV. Fac precizarea că vorbesc de cazuri noi”, a declarat managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” din Capitală, prezent la prima conferinţă naţională cu tema „Adicţia – abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale”.

Ea a subliniat că, dacă în 2010, 20 la sută din internări erau tineri care au consumat substanţe etnobotanice, în 2012, până în septembrie, 80 la sută dintre pacienţii internaţi erau consumatori de etnobotanice.

O particularitate a consumului în 2012, spune Cristina Hudiță, o constituie preferinţa tinerilor pentru marijuana iar consumatorii sunt din ce în ce mai tineri.

Din păcate, pe lângă droguri, au acces liber la Tusin, Diazepam, Codeină, Barbiturice. La început, le iau din teribilism. Sunt lipsiţi de maturitate şi nesupravegheaţi de familie. Părinţii află ultimii că ai lor copii sunt consumatori de droguri”, a mai declarat Cristina Hudiţă.

Etnobotanicele reprezintă, de asemenea, potrivit specialiştilor, o problemă foarte gravă, pentru că testele uzuale nu demonstrează consumul. „Sunt droguri de sinteză, care nu pot fi detectate la testele de rutină din urină. Tânărul neagă consumul, însă îl trădează comportamentul. Putem spune că pacienţii s-au schimbat prin apariţia, în 2009, a consumatorilor de aşa-numite substanţe etnobotanice. Tulburările psihiatrice cu care se internează au devenit tot mai grave. Din 2010, practic, tulburările asemănătoare schizofreniei au devenit o mare problemă”, a mai spus doctorul Cristina Hudiţă.