Peste 1.800 de poliţişti s-au pensionat în acest an, singurele încadrări fiind reprezentate de cei 462 absolvenți proveniți din Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, în această vară.
“Deși, până acum avem 1.857 de polițiști pensionați, iar trendul este unul crescător, singurele încadrări sunt reprezentate de cei 462 absolvenți proveniți din Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” în această vară, iar școlile de agenți de poliție vor avea abia în luna martie 2022 o nouă promoție, ceea ce rezultă că la 1 polițist încadrat în MAI, alți 4 polițisti aleg să se pensioneze. Astfel, acest val de pensionări masive nu face decât să adâncească deficitul de personal existent, de aproximativ 30%, polițiștii ajungând să exercite atribuții cât 3 sau 4 polițiști care lipsesc din stradă, care lucrează în dosare penale sau efectuează alte activități indispensabile funcționării instituției”, anunță Sindicatul Poliţiştilor Europeni.
În perioada similară a anului trecut se pensionaseră un număr de 2.196 de polițisti, iar peste 3.300 până la sfârșitul anului.
Cosmin Andreica, lider al Europol, a explicat, la Antena 3, de ce s-a ajuns în această situație.
„Aceste cifre sunt îngrijorătoare și demonstrează că polițiștii, cu toate că și-ar mai fi dorit să rămână în sistem, nu riscă să rămână și să se schimbe peste noapte condițiile de pensionare. Astfel încât au optat pentru trecerea în rezervă și obținerea pensiei de serviciu. 98% dintre cei care s-au pensionat, s-au pensionat la limita de vârstă. În mod cert, în acest moment, clar vorbim despre o lipsă de atractivitate pentru a rămâne în sistem. Cei care sunt responsabili de această criză de personal sunt, în continuare, în conducerea Ministerului Afacerilor, pentru că, cei care aveau dosarele de personale ale acestor polițiști, știau că în 2019-2020 vor îndeplini condițiile de pensionare”, a spus Cosmin Andreica.
Adina Silav