Poliția Română se confruntă cu un nou val de pensionări. Speriați de ordonanța „trenuleț” care le-a tăiat din venituri mulți angajaţi spun că este mai avantajos să se pensioneze.
Ministerul de Interne se confruntă cu un nou val de pensionări, mai ales în contextul în care există o criză acută de personal în acest domeniu. Doar în 2 ani, aproximativ 16.000 de angajaţi MAI au ieşit la pensie, mulţi dintre ei fiind agenţi de poliţie, arată observatornews.ro.
Şcolile de poliţie, de la Câmpina şi Cluj, nu reuşesc să acopere numărul celor care ies din sistem. Astfel, la ultima promoţie a celor două şcoli, au absolvit 1.465 de viitori poliţişti.
Potrivit sindicaliştilor, motivele pentru care majoritatea agenţilor de poliţie ies din sistem sunt legate de salarizare, condiţii de muncă, program sau lipsa de personal.
Poliția Română s-a confruntat și în 2023 cu un val istoric de pensionări din toate structurile. Aproape 4 mii de angajați au renunțat la uniforme și au preferat să-și caute un alt loc de muncă, în timp ce primeau și pensie. Diferența între a fi salariat sau pensionar era de doar câteva sute de lei.
MAI a pierdut 35.000 de polițiști cu experiență
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat recent că, din cauza unor legi „prost gândite și prost adoptate”, MAI a pierdut în ultimii 15 ani 35.000 de polițiști cu experiență.
„De pe 2 ianuarie ordinea, siguranța publică devine prioritară. Nu mai putem lucra cu un deficit de 25% din personal, este cel mai redus număr de angajați. De la an la an efectivele au scăzut. Inclusiv anul trecut avem aproximativ 6.000 de pensionari”, a spus Cătălin Predoiu.
„Ministerul Muncii ar trebui să vină cu o lege privind pensiile, o lege privind salarizarea. O așteptăm de câțiva ani de zile”, a subliniat el.
În ultimele zile, poliţiştii au organizat mai multe proteste în mai multe oraşe din ţară, iar aceştia susţin că astfel de proteste vor mai avea loc şi în perioada următoare, având în vedere modificările aduse de ordonanţa „trenuleţ”.
Adina Bucur