Numărul persoanelor vaccinate a crescut cu 30% după data de 7 mai, când s-a introdus posibilitatea ca vaccinarea să se facă direct prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără ca programarea prealabilă în platformă să mai fie obligatorie, a anunțat, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Bucureștiul a ajuns la rata de acoperire vaccinală anti-COVID pentru populația peste 16 ani de 40%, în timp ce județul Cluj este la peste 35%, urmat de Brașov cu aproape 29%.
„Este o rată suficient de bună și cel puțin parțial explică și evoluția favorabilă a epidemiei”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Gheorghiță a menționat că peste 700 de medici de familie au primit dozele de vaccin împotriva COVID-19, iar în acest moment se vaccinează în peste 300 de cabinete ale medicilor de familie din 28 de județe ale țării.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că o prioritate în perioada următoare este și vaccinarea pacienților din spitale. Activitatea va începe în spitalele unde există deja un centru de vaccinare.
“O prioritate, așa cum am anunțat pentru această perioadă, este vaccinarea în unitățile sanitare cu paturi, atât în cele private, cât și în cele de stat. Dozele vor fi preluate prin acele centre de vaccinare și vor fi alocate pentru vaccinarea pacienților internați, a pacienților eligibili, folosind aceleași id-uri ale centrelor de vaccinare deja organizate în unitățile sanitare respective. În etapa întâi a campaniei de vaccinare au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare în unitățile sanitare. În momentul de față vorbim de circa 100 de centre care încă mai funcționează în unitățile sanitare”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.