0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:56
No menu items!

Tot mai multe cazuri de malarie. Avertisment pentru românii care merg în zone tropicale

spot_img

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” au anunțat că un bărbat internat la Terapie Intensivă cu malarie a murit. Totodată, în ultimele 24 de ore la unitatea medicală au mai ajuns doi pacienţi cu această boală, şi ei fiind infectaţi în urma călătoriei în Zanzibar.

Bărbatul, de 54 de ani, cu malarie care era internat în stare gravă la această unitate medicală a murit zilele trecute. El era în secţia de Terapie Intensivă.

În ultimele 24 de ore, la acest spital au mai ajuns doi pacienţi cu malarie. Aceştia au călătorit în Zanzibar.

Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate, în decurs de o lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş”, în cazul unor pacienţi care călătoriseră recent în Zanzibar.

Ministerul Sănătăţii a transmis un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

Potrivit MS, în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi 3 cazuri în ianuarie).

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.

„În clipa de față nu există un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie.

Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul este recomandat în unele țări din zona tropicală, vaccinul febrei galbene. Un vaccin care se face odată la 10 ani.

Una este să mergi într-o zonă exclusiv turistică, unde riscurile sunt mai mici, dar sunt oameni care fac excursii pe continent, iar acolo riscurile sunt mai mari.

Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește „friguri”.

Febra, frisonul, starea general alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie. Prezentarea la medic este esențială în astfel de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.

Până acum în România au fost înregistrate două decese din cauza malariei.

                                                                                                       Adina Bucur Silav