2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 6:48
No menu items!

Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale 2024: Program, reguli, sistem de alertă pentru votul multiplu

spot_img

În acest weekend va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an. Pe lângă alegerea președintelui, bucureștenii vor participa și la un referendum local, inițiat de primarul Nicușor Dan. Alegătorii trebuie să se asigure că îndeplinesc condițiile legale, că au documentele de identitate valabile și că știu la ce secție de votare sunt înscriși. Cei care nu pot ajunge la secție pot solicita urna mobilă.

Secțiile de votare se deschid pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 în data de 24 noiembrie, ora 7:00, și se închid la ora 21:00. Actele de care alegătorii au nevoie pentru a vota diferă în funcție de locul de unde votează pentru alegerea președintelui României.

La alegerile prezidențiale 2024, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv. Nu au drept de vot persoanele aflate sub interdicție din cauza unor probleme mintale, precum și cei căror drept de a alege le-a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Pentru a afla secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, cetățenii care votează la alegeri prezidențiale 2024 pot accesa Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro. După introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia.

Cu ce acte de identitate se votează 

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

-cartea de identitate;

-cartea electronică de identitate;

-cartea de identitate provizorie;

-buletinul de identitate;

-paşaportul diplomatic;

-paşaportul diplomatic electronic;

-paşaportul de serviciu;

-paşaportul de serviciu electronic;

-carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Românii din diaspora 

Românii care locuiesc în străinătate sau pur și simplu se află în afara României în ziua alegerilor prezidențiale 2024 pot vota la una dintre cele 950 de secții de votare organizate în diaspora.

Pentru alegerile prezidențiale 2024, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile. În primul tur, românii din străinătate vor începe să voteze din 22 noiembrie:

-vineri, 22 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00;

-sâmbătă, 23 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00;

-duminică, 24 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Alegătorii care în ziua de duminică- 24 noiembrie 2024- la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora 23:59.

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2024, votarea în străinătate se va desfășura, în aceleași intervale orare, în zilele de 6, 7 și 8 decembrie 2024.

Cum poţi cere urna mobilă

Printre românii cu drept de vot se vor număra și alegătorii nedeplasabili, care vor putea, totuși, vota prin intermediul urnei mobile.

Biroul Electoral Central a stabilit care sunt persoanele care se încadrează în categoria alegătorilor netransportabili, și anume: alegătorii care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate, alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private, persoanele reţinute, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, persoanele asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Cetățenii români care se află în afara granițelor țării în ziua votării și cei care nu au depus cererea în termenul legal nu vor putea beneficia de urna mobilă.

Ce se întâmplă dacă votezi de două ori

STS a realizat un nou program în sistemul de centralizare pentru a face alegerile mai transparente. Cu ajutorul sistemului informatic vor fi detectate și toate încercările de vot multiplu.

Odată ajuns în secția de vot, fiecare alegător trebuie să prezinte documentul de identitate – care va fi verificat în doar câteva secunde de operatorii de calculator, pentru a descoperi dacă acesta a mai votat sau nu.

În cazul în care detectează că persoana respectivă a votat deja, chiar și doar în urmă cu câteva minute, sistemul va emite automat o alertă.

Alerta va fi trimisă și către Ministerul de Interne, iar dacă frauda va fi dovedită, cel care este prins că a încercat să voteze de mai multe ori poate risca amendă penală, închisoare de la șase luni la trei ani şi pierderea drepturilor electorale.

La ora 21.00, când se închid urnele oficial, membrii secțiilor de votare vor începe numărarea manuală a voturilor, rezultatele se vor nota într-un proces verbal semnat de comisia electorală și validat de președintele secției.

Apoi, utilizând tabletele, procesele verbale vor fi încărcate în sistemul informatic. Aceste rezultate provizorii vor putea fi vizualizate imediat pe site-ul prezenta.roaep.ro – date care vor fi actualizate în mod continuu.

Rezultatele finale ar putea fi gata în seara zilei de luni.

                                                                                                           Adina Bucur