3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:24
No menu items!

Torturată pentru că a refuzat să predea în limba rusă: „Mi-au pus un pistol la gât şi mi-au rupt diploma”

spot_img

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene susţin că au recucerit 6.000 de km pătraţi de teritoriu, eliberând comunităţi care se aflau sub control rusesc de peste şase luni. Profesorii din aceste zone au declarat pentru BBC că a existat o încercare sistematică de a elimina programa şcolară ucraineană şi de a o înlocui cu o agendă rusă. În plus, părinţii au fost ameninţaţi că, dacă nu-şi trimit copiii înapoi la şcoală, aceştia vor fi duşi la un orfelinat.

Călătorind la est de Harkov, în oraşele recent eliberate Balakliya şi Vovchansk, BBC a vorbit cu profesori şi personal local care au descris un model similar de asimilare forţată. Mai întâi distrugerea proprietăţii: manuale şcolare, steaguri ucrainene, lucrări ale copiilor – inclusiv expoziţii murale despre scriitori ucraineni celebri sau icoane culturale. Apoi, un asediu asupra profesorilor înşişi.

Printre o mare de manuale ucrainene stă mândră directoarea Liliya Sirous. Ea spune că i s-a dat o listă cu peste 2.200 de cărţi şi i s-a spus să le distrugă pe toate. În schimb, le-a ascuns. Înlocuită cu o nouă programă de istorie, literatură şi limbă rusă, biblioteca secretă a Lilianei a rămas neatinsă timp de şase luni.

Într-o altă şcoală, la puţin peste 100 km nord de Balakliya, în satul Ivanivka, directoarea Lidiya Tina – un educator profesionist cu peste 40 de ani de experienţă – spune că a fost reţinută timp de 19 zile după ce a refuzat să înfiinţeze o şcoală rusă. „În timp ce încercam să fug din Harkov, am fost reţinută. O maşină a oprit şi trei bărbaţi mascaţi, cu puşti de asalt, au coborât. Mi-au pus un pistol la gât şi mi-au rupt diploma de profesor în faţa mea”, spune Lidiya, în vârstă de 60 de ani. Ea reltează că i-au pus o pungă pe cap şi apoi a fost plasată în izolare timp de cinci zile. „Mă durea sufletul”, spune Lidiya. „Mă gândeam: „Nimeni nu ştie unde sunt”.

Femeia a adăugat că a fost bătută şi forţată să îngenuncheze şi a fost făcută să creadă că va fi executată. „Au încercat să mă forţeze să învăţ versurile imnului rusesc, dar am refuzat”.

Autorităţile ruse nu au răspuns la solicitarea BBC de a comenta afirmaţiile Lidiei.

Nu au existat presiuni doar asupra profesorilor, ci şi asupra părinţilor.

„Părinţii au fost ameninţaţi că, dacă nu-şi trimit copiii înapoi la şcoală, aceştia vor fi duşi la un orfelinat”, spune Svitlana Shvid, şefa educaţiei din regiunea Balakliya, responsabilă de supravegherea a 19 şcoli.

În regiunea Vovchansk, profesorii au povestit pentru BBC cum gărzile ruseşti au fost staţionate în sălile de clasă în timp ce elevii încercau să înveţe. BBC a cerut autorităţilor ruse să comenteze și cu privire la presupusele ameninţări la adresa părinţilor, dar acestea nu au răspuns.

R. Dan