Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Ingrediente:
- 4 ouă,
- 80 gr făină,
- 150 gr zahăr,
- 3 linguri ulei,
- 5 gr praf de copt,
- 2 ml esență lămâie,
- ½ lămâie,
- 300 ml smântână lichidă,
- 300 gr mure,
- sare.
Mod de preparare:
Murele se spală, se curăță de codițe, dacă este cazul, se dau 8-10 mure deoparte, iar restul de amestecă cu 80 gr zahăr și se pun pe foc. Se zdrobesc câteva cu o furculiță și se amestecă, zahărul topindu-se în totalitate.
Când ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc și, cu ajutorul unui blender, se transformă fructele în piure. Se trece printr-o sită pentru a îndepărta semințele, astfel obtinem un piure fin. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Între timp, se pregătește blatul. Gălbenușurile, zahărul, zeama de lămâie și uleiul se amestecă cu un tel sau cu un mixer, până când zahărul se dizolvă și compoziția își schimbă textura. Separat, albușurile se bat spumă cu puțină sare. Făina se cerne și se amestecă cu praful de copt; se adaugă peste gălbenușuri, puțin câte puțin, amestecând cu o spatulă. După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă albușurile spumă și se amestecă în continuare cu spatula. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduce la cuptorul încălzit la 165 grade, pentru 20 minute.
Când blatul este copt, se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se va scoate din formă.
Blatul se taie apoi în două straturi și se uniformizează în cazul în care deasupra este ușor ridicat.
Smântâna lichidă se bate spumă cu un tel, stropind cu esență de lămâie. Se dă deoparte jumătate din cantitate, iar restul se amestecă cu piureul de mure.
Primul strat se stropește cu zeama de lămâie și pe deasupra se toarnă mousse de mure. Se decupează în mijloc și se umple cu mure proaspete. Se așează al doilea strat și se dă la rece.
Când s-a răcit se îmbracă în frișca rămasă și se ornează după plac.
Murele rămase se folosesc la ornat.
Tortul se dă la rece și se servește a doua zi.
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa