O rețetă simplă, ideală în aceste zile pentru toată familia. Cu atât mai mult cu cât este sezonul căpșunilor, iar delicioasele fructe românești sunt nelipsite din toate piețele
Ingrediente:
Pentru blat:
- 150 gr făină
- 4 ouă
- 1 plic praf de copt
- 20 ml ulei
- 150 gr zahăr
- sare
- 30 gr mac
Pentru cremă:
- 400 ml frișcă lichidă
- 100 gr zahăr
- 1 plic gelatină
- 100 ml iaurt
Pentru însiropat:
- 300 ml apă
- 100 gr zahăr
- esență de migdale
Mod de preparare:
Blat:
Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm cu sare până se întăresc, iar gălbenușurile le mixăm împreună cu zahărul, uleiul și macul până obținem o compoziție alb-gălbuie. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă în „ploaie” peste gălbenușuri. După ce s-a omogenizat complet, se adaugă și albușurile și se vor amesteca cu o spatulă de lemn.
Compoziția se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și se introduce la cuptorul încălzit la 160 grade, pentru 15-17 minute.
Crema:
Gelatina o punem într-o cană împreună cu 50-75ml apă și o lăsăm 10 minute să se hidrateze. Într-un vas mixăm frișca cu atenție să nu se taie, iar în alt vas mixăm iaurtul cu zahărul și gelatina topită. Amestecul de iaurt îl încorporăm treptat în vasul cu frișcă, mixând la viteză mică. Când este gata, o lăsăm la rece până se răcește blatul.
Căpșunile se înjumătățesc: o parte le vom felia, pentru decor…
...și o parte le vom tăia cuburi, pentru primul strat al umpluturii.
Pentru însiropat, se pune apa la fiert cu zahăr, până când zahărul se topește în întregime. Se ia de pe foc și se adaugă esență de migdale. Se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei.
Se însiropează primul strat, se întinde crema…
… și căpșunile tăiate cuburi…
Însiropăm și stratul al doilea și îl acoperim în întregime cu cremă.
Folosim căpșunile feliate pentru a decora tortul. Putem adăuga și migdale feliate.
SAVURAȚI CU PLĂCERE!
Nicoleta Popa