Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Ingrediente:
- 5 ouă,
- 95 gr făină,
- 150 gr zahăr,
- 6 gr praf de copt,
- 3 linguri ulei,
- 2 ml esență vanilie,
- 2 ml esență rom,
- 20 gr mac,
- 200 gr jeleuri Haribo,
- 200 gr cremă de brânză,
- 100 gr lapte condensat,
- 50 ml lapte,
- 1 plic gelatină,
- 200 gr smântână lichidă,
- 100 ml apă,
- sare.
Mod de preparare:
Ouăle se separă astfel: albușurile se bat cu puțină sare până când amestecul crește în volum, iar gălbenușurile se bat cu 80 gr zahăr, ulei și esență de vanilie. După ce zahărul se dizolvă, iar compoziția își schimbă textura și culoarea în galben pal, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și mac. Se încorporează bine în compoziție, apoi se adaugă albușurile bătute și se amestecă cu o spatulă de jos în sus. Se toarnă compoziția într-o formă de 19 cm diametru și se introduce la cuptor pentru 15 minute, la 165 grade.
Când blatul este copt, se lasă să se răcească și abia apoi se scoate din formă.
Crema de brânză (150gr) se amestecă cu laptele condesat și va căpăta astfel o textură cremoasă.
Gelatina se înmoaie în 20 de mililitri lapte. Se încălzește restul de lapte, astfel încât să fie fierbinte, dar nu clocotit, apoi se toarnă peste gelatina hidratată. Se amestecă bine, până când cristalele de gelatină se topesc.
Se toarnă gelatina peste crema de brânză și se amestecă bine.
Smântâna se amestecă cu 40 gr zahăr și cu restul de cremă de brânză (50gr) și se bate cu ajutorul unui mixer sau al unui tel până când se va transforma într-o frișcă pufoasă. Apoi se lasă la rece.
Blatul de tort, ajuns la temperatura camerei, se taie în două straturi.
Se pune apa pe foc cu zahărul rămas (30 gr) și se lasă până ce dă în clocot, atunci se ia de pe foc și se amestecă cu esență de rom. Se lasă să se răcească.
Se însiropează primul strat de blat, apoi se întinde crema de brânză. Se acoperă cu al doilea strat însiropat și se dă la rece pentru o oră.
Se îmbracă tortul în frișca lăsată la rece, apoi se ornează cu jeleuri. Se lasă la rece pentru a doua zi.
Pentru o fixare mai bună a jeleurilor, lăsați tortul la rece imediat după ornare!
Savurați cu plăcere!
Nicoleta Popa