În luna septembrie, inflația s-a situat mult peste valoarea estimată anterior de Banca Centrală, situându-se la 6,3%. În topul scumpirilor, pe primul loc este energia electrică. Uleiul comestibil a cunoscut o creștere importantă de preț, la fel, tariful la gaze și prețul cartofilor. Specialiștii estimează noi scumpiri până la sfârșitul anului, cu circa 7%. Una din cauze: instabilitatea mediului politic intern.
Potrivit celui mai recent comunicat al BNR, actualele evaluări relevă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației la valori semnificativ mai înalte pe orizontul scurt de timp decât cele anticipate anterior.
Una din principalele cauze este situația sanitară. Valul patru al pandemiei și măsurile restrictive asociate generează incertitudini și riscuri crescute la adresa previziunilor, cel puțin în perspectivă apropiată, în condițiile înrăutățirii alerte a situației sanitare și ale nivelului foarte scăzut al vaccinării pe plan intern, cu potențial impact negativ inclusiv asupra evoluțiilor de pe piața muncii, aflate până de curând într-o ameliorare evidentă, se arată în comunicat.
O altă cauză stă în instabilitatea mediului politic intern, de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces vital pentru stabilitatea macroeconomică.
O sursă de incertitudini și riscuri rămâne absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, importantă din această perspectivă fiind finalizarea aprobării Planului național de redresare și reziliență, precum și a procedurilor de natură juridică și tehnică ce condiționează începerea atragerii sumelor alocate, mai spun bancherii centrali.
Cora Dumitrescu