6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:23
No menu items!

Top 6 al celor mai eficiente tratamente pentru COVID de până acum

spot_img

Publicația britanică The Guardian a realizat un top al celor mai promițătoare tratamente contra COVID. Chiar dacă nu a fost găsit încă un remediu de succes, aceste tratamente au rezultate pozitive.

  1. Dexametazona

Folosită încă de la începutul anilor ’60, dexametazona este un medicament foarte ieftin, cu stocuri abundente în întreaga lume. Potrivit unui studiu de recuperare condus de o echipă de la Universitatea Oxford, unul din opt pacienţi conectaţi la ventilatoare a supravieţuit graţie acestui medicament. Rezultatele au fost anunţate la jumătatea lunii iunie, iar tratamentul cu doze mici de steroizi este acum tratament standard pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Datele sunt fiabile, deoarece provin din cel mai mare studiu al tratamentelor cu Covid-19 din lume, la care au participat aproape toate spitalele din Marea Britanie.

  1. Plasmă convalescentă

O posibilă opţiune de tratament este considerată transfuzia cu plasmă recoltată de la persoane aflate în convalescenţă. Plasma este o componentă a sângelui, iar sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 conţine anticorpi. Donald Trump a emis o autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea tratamentului cu plasmă  pentru pacienţii cu coronavirus, susţinând că aceasta ar putea preveni 35% dintre decese. Deşi plasma convalescentă a fost folosită cu succes pentru tratarea altor boli, majoritatea experţilor spun că nu există suficiente dovezi cu privire la cât de bine funcţionează şi pe câţi pacienţi.

  1. Remdesivir

Medicamentul a fost autorizat pentru utilizare de urgenţă în SUA, India şi Singapore şi a fost aprobat în Uniunea Europeană, Japonia şi Australia pentru a fi utilizat la persoanele cu simptome severe. Este un medicament scump, făcut de compania americană GileadSciences. Iniţial a fost făcut pentru hepatita C,pentru care s-a dovedit a fi ineficient, iar ulterior a fost folosit împotriva Ebola. În Covid-19, se pare că scurtează durata medie de spitalizare de la 15 la 11 zile, dar nu este clar dacă are un efect decisiv asupra reducerii deceselor.

  1. Tocilizumab

Tocilizumab, un medicament imunosupresor utilizat în mod normal pentru tratarea artritei reumatoide, se administrează prin injectare pentru a bloca proteina inflamatorie IL-6. În Italia, unde a fost folosit în timpul focarului grav de Covid-19 din luna martie, a părut să reducă numărul pacienţilor care ajungeau să fie conectaţi la ventilatoare.Procentul a fost însă relativ mic şi acesta a fost doar un studiu observaţional, nu un  studiu clinic randomizat.

  1. Medicamenteleantihipertensive

Un document publicat de Universitatea din East Anglia a constatat ca riscul de boli critice sau de deces de la Covid pentru persoanele cu tensiune arterială crescută s-a dovedit a fi semnificativ mai mic în cazul în care s-au luat inhibitori de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocanţi ai receptorilor de angiotensină (ARB). Asta nu înseamnă însă că aceste medicamente sunt de folos oricui are coronavirus, dar care nu suferă de hipertensiune arterială.

  1. Interferon beta inhalat

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Southampton sugerează că un inhalator care conţine interferon beta, utilizat pentru tratarea sclerozei multiple, ar putea fi eficient şi împotriva covid-19. Studiul s-a realizat pe doar 101 pacienţi în 9 spitale. Cei care au inhalat medicamentul au părăsit spitalul mai devreme şi au avut mai multe şanse să se recupereze, însă datele nu au fost publicate în întregime, fiind necesare testări mai cuprinzătoare.