1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:12
No menu items!

Top 10 fabricanți de mobilă din România. Care sunt județele cel mai bine reprezentate

spot_img

mobila

Sectorul producției de mobilă a evoluat foarte bine în 2014, contrar așteptărilor pe care liderii din industrie le aveau la început de an, potrivit unei analize publicate de compania RisCo.ro.

Clasamentul celor mai mari companii de pe această piață, după cifra de afaceri, este dominat de compania Johnson Controls din județul Argeș. Cele mai multe companii din top 10 – sunt din Maramureș, Bihor și Cluj.

top

”Toate firmele din top au înregistrat profit, cu variații mixte însă: unele firme și-au majorat marja de profitabilitate, în timp ce altele au avut profituri mai reduse, chiar dacă cifra de afaceri le-a crescut. Exportul este principala sursă de vânzări în industrie; cu toate acestea, observăm un ușor reviriment și pe segmentul vânzărilor interne”, potrivit analizei citate.

Locul 1 este ocupat, ca și în 2013, de Johnson Controls România, parte a gigantului american Johnson Controls. Deși compania este înregistrată ca activând în domeniul companiilor producătoare de mobilă, de fapt produce banchete și scaune pentru industria auto, având o legatură importantă și cu producatorul Dacia, dar și exporturi directe. Firma figurează în acest top conform codului CAEN raportat. Cifra de afaceri a coborît în 2014 la 1,4 miliarde lei, cu aproximativ 170 de milioane față de 2013. În schimb, față de o pierdere de 53,3 milioane in 2013, compania a raportat un profit net de peste 158 de milioane lei în 2014, în timp ce numărul de angajați a fost în ușoară creștere, la 4163 de persoane. Schimbări majore în structura financiară a firmei s-au produs în ceea ce privește stocurile reduse la 25% față de anul anterior la 23 milioane lei și creanțe care s-au majorat cu aproape 50%, până la 384,4 milioane.

Ocupanta a locului 2 în 2013, Aramis Invest din Baia Mare s-a menținut pe aceeași pozitie și în 2014. Firma cu capital romanesc continuă să exporte masiv pe piețele europene și să fie sub contractantul unui mare retailer de produse de mobilier. Deși profitul net al companiei a scăzut cu 4,3 milioane, ajungând în 2014 la 24,8 milioane lei, cifra de afaceri a înregistrat o creștere de la 546,5 milioane lei la 567,1 milioane lei.

Numărul angajaților rămâne constant – 2845 de persoane. Atât creanțele, cât și stocurile companiei au crescut cu aproximativ 25% față de anul anterior, la fel cum s-a întamplat și cu activele fixe ale firmei.

Italsofa din Baia Mare, parte a grupului Natuzzi ocupă, ca și în 2013, locul 3 al acestui top. Producătorul de canapele si fotolii din piele are 1344 de angajați, iar cifra de afaceri și profitul companiei au înregistrat scăderi. Astfel, cifra de afaceri a scăzut cu 8,5milioane lei față de valoarea din 2013, în 2014 aceasta fiind de 303,2 milioane lei, iar profitul net  a scăzut de la 17,5 milioane lei la 12,6 milioane lei. Creanțele firmei totalizează 218,6 mil. lei și reprezintă peste 70% din cifra de afaceri a firmei, procent apropiat de cel al anului anterior.

”În opinia analiștilor RisCo, anul 2015 nu va aduce schimbări importante pe piața mobilei, care pare să își fi revenit după anii dificili din perioada crizei economice. Exportul va continua să fie motorul acestui sector de activitate, cu o sporire treptată a gradului de prelucrare a materiei prime. Totuși, marjele de profitabilitate sunt puse sub presiune de competiția importantă din industrie și se vor afla pe o pantă descendentă, către 3,5-4% față de peste 5% cât erau în urmă cu câțiva ani”, se mai arată în analiza citată.