Ministerele au trimis premierului propunerile de reducere a cheltuielilor, după ce Nicolae Ciucă a cerut ca până miercuri, să facă planuri de reduceri de cel puțin șase procente. Salariile bugetarilor vor rămâne intacte, toți miniștrii orientându-se către redyucerea unor cheltuieli cu deplasări, cu bunuri și servicii sau chiar cu unele posturi, care sunt ocupate de persoane care cumulează pensia cu salariul.
În tot acest plan de austeritate, în care fiecare ministru a identificat o soluție de a tăia din buget pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde, ministra Educației, pusă în funcție de însuși fostul ei șef de la Cotroceni, Ligia Deca, a declarat că nu are ce să reducă. Ba mai mult, fosta consilieră a lui Iohannis, care duce, în aceste zile, discuții aprinse cu rerezentanții părinților și ai elevilor în Parlament, pe proiectele României Educate, vrea să ceară, la rectificarea bugetară, mai mulți bani de la bugetul de stat.
Conform Executivului, toate propunerile venite miercuri la ședința de Guvern vor fi analizate până săptămâna viitoare, la următoarea ședință de guvern:
- Ministerul Transporturilor – tăiere de aproximativ 400 de milioane de lei, dar nu de la investiții,
- Ministerul Muncii va reduce din deplasările interne și externe și din consumul de combustibil cu cel puțin 20 de procente,
- MAI – 600 de milioane de lei,
- Ministerul Economiei – câteva zeci de milioane de lei,
- Ministerul de Finanțe – 400 milioane de lei
- Ministerul Digitalizării – 160 milioane de lei
- Ministerul Culturii – 2 milioane de lei, și.a.
Ministerul Educaţiei nu are, în schimb, o reducere a cheltuielilor şi va cere bani la rectificare, în contextul intrării în sistem a 1.200 de consilieri şcolari, în toamnă. Şi Ministerul Digitalizării ar putea reduce cheltuielile cu 160 de milioane de lei.
Marilena Nedelcu