6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:59
No menu items!

Toate autoritățile știu de cinci ani, de la SRI, despre mizeria din spitale

spot_img

Serviciul Român de Informații a informat, în ultimii cinci ani, cu privire la infecțiile din spitale, toate instituțiile statului, de la președinții României până la miniștrii de resort, dar și procurorii.

Comisia de control al activității SRI a anunțat, miercuri, printr-un comunicat că SRI a derulat o „activitate continuă şi consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central şi local”, iar „informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât şi probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operational”.

Astfel, în intervalul 2011-2016, „SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale – 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, parlamentarii arată că „SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni”.

Unele dintre aceste informări au vizat acţiuni ale unor societăţi comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL. În privința acestei firme, SRI a transmis „patru informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (ministrului sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti. Pe de altă parte, au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informări conţinând aspecte referitoare la„ favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale; nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor etc”.

În prezent, SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. Cu toate acestea, în intervalul 2011 – februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la Hexi Pharma (aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi). Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat. Comisia SRI precizează „nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia”.

Președintele Comisiei de control a activității SRI, Georgian Pop, a precizat, la Antena 3, că Legea responsabilității ministeriale nu-i obligă pe benficiarii informărilor la a da curs în vreun fel acestora.

Valeriu Motoc