1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:31
No menu items!

Titus Corlățean și omologul său palestinian au semnat Acordul privind eliminarea vizei în cazul pașapoartelor diplomatice

spot_img

Titus_Corlatean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și omologul său palestinian, Riad Al-Malki, au semnat miercuri Acordul între Guvernul României și Guvernul Palestinei cu privire la eliminarea obligația vizei pentru titularii de pașapoarte diplomatice.

De asemenea, cei doi miniștri au mai semnat și Protocolul de cooperare între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Palestinei, precum și Memorandumul de înțelegere cu privire la cooperarea economică între guverne.

Toate aceste documente vizează, în opinia oficialului român, evoluția relațiilor bilaterale dintre cele două state în domeniul politic, diplomatic, consular, dar și economic.

„România și Palestina împărtășesc o îndelungată relație de prietenie reflectată atât în istoricul relației bilaterale cât și în recentele schimburi de vizite oficiale din ultimii ani. Cea de-a doua sesiune a Comitetului interguvernamental româno-palestinian a reprezentat o excelentă ocazie de a duce mai departe dialogul politic și economic dintre România și Palestina. (…) Acordurile semnate în această dimineață trasează cadrul cooperării noastre viitoare în domeniul relațiilor politico-diplomatice, consular și economic”, a spus Corlățean.

Acesta a explicat că ministerelor care au participat la prima sesiune a Comitetului interguvernamental, care a avut loc la Ramallah, în februarie-martie 2011, li s-au adăugat noi ministere și domenii de cooperare.

„La cererea palestinienilor, ministerelor care au participat la prima sesiune a Comitetului interguvernamental, mă refer aici la MAE, Ministerul Sănătății, cel al Afacerilor Interne, Agricultură și Dezvoltare Regională, li s-au adăugat noi ministere. Mă refer aici la noi domenii de cooperare propuse, în primul rând infrastructura și locuințele, educația, tineretul și sportul, precum și turismul”, a spus ministrul român al Afacerilor Externe.

De asemenea, Titus Corlățean a subliniat faptul că se intenționează implicarea într-un grad mai mare a sectorului privat în dezvoltarea economică și instituțională a Palestinei, România dorindu-și să aibă o importantă contribuție sub acest aspect.

„Intenționăm să implicăm tot mai mult sectorul privat, să mărim numărul de activități promoționale de ambele părți. Dorim să atragem instituțiile și firmele românești în eforturile de construcție a instituțiilor și de dezvoltare a economiei Palestinei și să creștem nivelul schimburilor economice. Acest demers este în deplină concordanță cu principiul recunoscut și convenit de noi și de comunitatea internațională, acela de implementare de soluțiilor celor două state — palestinian și israelian — să conviețuiască în pace și securitate. România dorește să aibă o contribuție la consolidarea unor instituții și a unei economii palestiniene funcționale și eficiente”, a adăugat Corlățean.

Ministrul român al Afacerilor Externe a ținut să sublinieze faptul că România oferă palestinienilor atât cursuri de specializare, cât și burse speciale în domenii precum diplomația, medicina de urgență, ingineria.

„O atenție specială este acordată pregătirii unor specialiști palestinieni în diverse domenii. România va continua să ofere cursuri de formare în medicina de urgență, în diplomație, precum și transfer de expertiză în domeniile financiar și economic. (…) Începând cu anul 2012, România oferă unilateral 30 de burse suplimentare studenților palestinieni în domeniile medicină, inginerie”, a explicat Corlățean.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că în cursul zilei de miercuri va fi organizat și un forum al oamenilor de afaceri, prilej cu care va intra în vigoare Protocolul de colaborare între Camera de Comerț și Industrie a României și Federația Palestiniană a Camerelor de Comerț, Industrie și Agricultură.

Forumul va fi găzduit de către Camera de Comerț și Industrie a României și va reuni „câteva zeci de oameni de afaceri români și palestinieni”.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Palestinei, Raid Al-Malki, și-a exprimat speranța ca pe viitor relațiile bilaterale româno-palestiniene să se intensifice.

A.V.