-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:16
No menu items!

Testul care ar putea detecta asolut orice virus prezent în sângele unui pacient

spot_img

 

Un diagnostic mai bun duce la un tratament mai bun – acest lucru este bine cunoscut. Mai simplu de zis decât de făcut, din moment ce testele pentru boli sau infecţii necesită timp pentru a genera rezultate şi mai presus de atât, uneori sunt inexacte. Există o abundenţă de viruşi capabili să genereze boli, iar o bună parte dintre acestea prezintă simptome similare, sau şi mai rău, nu prezintă simptome deloc. Deci, detectarea acestora cere uneori muncă intensă şi costisitoare.

Dar cum ar fi dacă ar exista un test universal, care ar putea să detecteze absolut orice virus dintr-o probă de sânge, eliminând astfel o bună parte din muncă? Poate că sună a ceva din domeniul Sci-Fi, însă cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Washington sunt de părere că au descoperit o metodă prin care pot transforma acest vis în realitate.

“Cu acest test, nici măcar nu e nevoie să ştii ceea ce cauţi. Detectează viruşii prezenţi chiar şi în niveluri foarte scăzute. Considerăm că va fi foarte util în cazurile în care un diagnostic încă nu a fost stabilit după efectuarea testelor standard sau în eventualitatea în care cauza unei boli este necunoscută” – Gregory Storch, autorul principal al studiului

Testul este atât de sensibil încât poate detecta chiar şi variaţii foarte mici în secvenţe, ceea ce înseamnă că până şi subtipul unui virus poate fi detectat – ceva ce testele tradiţionale nu pot face.

Pentru a-i demonstra capacităţile, cercetătorii au luat probe de la Spitalul de Copii St. Louis şi au comparat rezultatele cu cele obţinute de testele standard. În timp ce secvenţierea tradiţională a reuşit să găsească viruşi în majoritatea copiilor testaţi, ViroCap (testul) a reuşit să detecteze în plus un număr de viruşi comuni. Pe lângă cei 11 viruşi găsiţi de testele tradiţionale, ViroCap a găsit încă 7.

În cele din urmă cercetători speră să îl poată modifica pentru a detecta şi bacterii. Dacă acest lucru va fi posibil, testul va schimba cu totul modul în care pacienţii primesc un diagnostic.

Octavian Cătuşanu