7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:57
No menu items!

Testele pentru anticorpi dărâmă tot ce știm despre SARS-CoV-2/COVID-19 (Nature.com)

spot_img

Testele pentru anticorpi (teste istorice, după referințele oferite de geneticianul Ligia Bărbării) sugerează că infecțiile cu coronavirus depășesc cu mult bilanțul oficial. Un studiu realizat în California indică o creștere de peste 50 de ori a infecțiilor cu SARS-CoV-2, în comparație cu cazurile raportate după metoda Organizaței Mondiale a Sănătății, iar unii experți sunt îngrijorați cu privire la fiabilitatea kiturilor pentru testarea anticorpilor, scrie revista științifică Nature. Mai multe state dezvoltate au investiti deja sume considerabile în milioane de kituri pentru testarea anticorpilor.

Testele pentru anticorpi efectuate, la scară largă, într-un district californian, au evidențiat o răspândire mult mai mare a infecției cu SARS-CoV-2, decât arată statisticile oficiale. Descoperirile indică, de asemenea, că virusul este mai puțin mortal decât sugerează estimările actuale ale numărului global de cazuri și decese. Dar unii oameni de știință susțin că testele pentru anticorpi nu au fost evaluate suficient de riguros pentru a fi considerate de încredere.

Studiul efectuat pe 3.300 de persoane care locuiau în districtul Santa Clara, la începutul lunii aprilie, a arătat că una din fiecare 66 de persoane a fost infectată cu SARS-CoV-2. Pe baza acestei constatări, cercetătorii estimează că între 48.000 și 82.000 dintre cei aproximativ 2 milioane de locuitori ai regiunii erau infectați cu virusul la acea vreme – cifre care contrastează cu numărul oficial de cazuri confirmate (aproximativ 1.000 de persoane raportate la începutul lunii aprilie). Studiul a fost postat, luni, pe medRxiv și nu a fost încă revizuit după criterii științifice.

Nature notează că există cel puțin o duzină de „sondaje de prevalență sero” (teste pentru anticorpi) derulate în orașe din întreaga lume, în încercarea autorităților de a estima adevăratele rate de infecție ale populațiilor, în absența testelor de diagnostic. Organizația Mondială a Sănătății derulează, de asemenea, un studiu de sero-prevalență globală, cunoscut sub numele de Solidarity II.

Multe studii au folosit kituri comerciale pentru a detecta anticorpi împotriva virusului în probe de sânge. Prezența anticorpilor specifici SARS-CoV-2 relevă faptul că o persoană a fost infectată cu cel puțin o săptămână înainte, chiar dacă nu a avut simptome.

Atunci când sunt combinate cu informații despre vârstă, sex, simptome, comorbidități și starea socioeconomică, testele de istoric pot furniza răspunsuri legate factorii care influențează răspândirea, recum rolul copiilor sau proporția cazurilor asimptomatice.

„Acesta este un mod foarte ieftin de a obține o cantitate incredibilă de informații”, spune Jayanta Bhattacharya, economist în sănătate la Universitatea Stanford din California și co-autor al studiului, citat de Nature.

Studiul realizat în Santa Clara urmărește rezultatele preliminare ale unei analize similare realizate în Germania, publicată în 9 aprilie, care a testat aproximativ 500 de persoane într-un sat de peste 12.000 și a constatat că unul din șapte locuitori a fost infectat cu SARS-CoV-2. Echipa germană a căutat, de asemenea, infecții active, folosind teste de diagnostic bazate pe reacția în lanț a polimerazei, iar atunci când aceste cifre au fost combinate cu cei care aveau anticorpi, estimarea cercetătorilor a fost că rata totală de infecție a orașului a fost de 15%.

Dar acest rezultat ar putea să nu fie reprezentativ pentru ceea ce se întâmplă în Germania, afirmă virologul Christian Drosten, care conduce Institutul de Virologie al spitalului universitar Charité din Berlin, deoarece multe persoane din oraș au participat la un carnaval în februarie și au transformat satul într-un focar. 

Faptul că ambele studii au detectat rate de infecție mult mai mari decât sugerează cifrele oficiale nu este surprinzător, spune Peter Collignon, medic și microbiolog la Universitatea Națională Australiană din Canberra. Virusul s-a răspândit în Statele Unite și în anumite părți ale Europei de cel puțin o lună înainte de a fi detectat ca răspândit în comunitate. Dar Collignon observă că testele comerciale pentru anticorpi au fost evaluate doar pe un număr mic de oameni, ceea ce ar putea afecta și acuratețea rezultatelor sondajului.

Cât de mortal este SARS-CoV-2?

Testele serologice pot oferi, de asemenea, o estimare mai bună pentru mortalitatea unui virus, folosind o măsură cunoscută sub denumirea de rata de fatalitate a infecției (IFR) – proporția tuturor infecțiilor, nu doar a celor confirmate prin testarea clinică.

Un IFR precis poate îmbunătăți modelele utilizate pentru a decide măsurile de sănătate publică. Dacă o boală se dovedește a fi mai puțin mortală decât s-a estimat anterior, acest lucru ar putea conduce la reevaluarea măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii acesteia, susține și Neeraj Sood, economist în sănătate la Universitatea din sudul Californiei din Los Angeles, care conduce, la rândul său, un studiu de anticorpi în Los Angeles și este, de asemenea, coautor în studiul Santa Clara. 

Echipa Santa Clara a estimat un IFR pentru regiune de 0,1–0,2%, ceea ce ar echivala cu aproximativ 100 de decese în 48.000-82.000 de infecții. La 10 aprilie, numărul oficial al deceselor din regiune era de 50 de persoane. IFR-ul studiului este mai mic decât IFR-urile utilizate în modele de cercetătorii de la Imperial College London, care au estimat un IFR  de 0,9% pentru Marea Britanie, pe baza datelor din China. Într-un alt studiu, același grup a estimat un IFR pentru China de 0,66%, iar un studiu al deceselor pe vasul de croazieră Diamond Princess a estimat un IFR de 0,5%.

Cifrele variază în locuri diferite din mai multe motive, inclusiv distribuția de vârstă a populației și gradul de testare.

Estimările ratei de fatalitate au fost revizuite de-a lungul timpului, pe măsură ce mai multe persoane au fost testate și cercetătorii au obținut mai multe informații despre cazurile mai puțin grave, așa cum s-a întâmplat cu gripa porcină în 2009, spune Eran Bendavid, un cercetător în domeniul sănătății populației la Universitatea Stanford, care a condus Studiul din Santa Clara.

Cercetătorii implicați în studiul Santa Clara spun că au evaluat sensibilitatea și specificitatea testelor de anticorpi într-un inițial 37 de probe pozitive și 30 de probe negative. Testele au identificat 68% din probele pozitive și 100% dintre cele negative. Participanții la sondaj au inclus o proporție mai mare de persoane albe, feminine și bogate, decât se găsește în populația regiunii. Un alt factor subiectiv pentru studiu este acela că participanții au fost recrutați folosind social media. Ca rezultat, eșantionul ar putea include un număr disproporționat mai mare de persoane care s-au gândit că sunt expuse la virus și s-au oferit pentru a fi testate.

Alte rezultate sunt așteptate pentru studii derulate de echipe din China, Australia, Islanda, Italia, Germania și alte câteva din Statele Unite.

Pentru a se asigura că un test este suficient de sensibil pentru a alege doar adevărate infecții SARS-CoV-2, trebuie evaluat pe sute de cazuri pozitive de COVID-19 și mii de cazuri negative.