1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:16
No menu items!

Testele de laborator au confirmat: Pesticide nocive într-un transport de grâu ucrainean ajuns în Slovacia. România oprește importurile

spot_img

Testele efectuate într-un laborator din Danemarca au confirmat că un transport de grâu ucrainean ajuns în Slovacia conţine pesticide nocive, a anunţat marţi ministrul slovac al Agriculturii, Samuel Vlcan, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Slovacia a interzis la jumătatea lunii aprilie comercializarea grâului, produselor din grâu şi furajelor importate din Ucraina, după ce a descoperit un transport de 1.500 de tone de grâu ucrainean contaminat cu un nivel ridicat de pesticide interzise în UE.

Decizia autorităţilor slovace a fost criticată de procesatorii de cereale. Pentru ca această măsură să nu fie interpretată drept un pretext pentru a interzice importurile de cereale ucrainene – ceea ce Slovacia a şi făcut ulterior, împreună cu Polonia, Ungaria şi Bulgaria -, guvernul de la Bratislava a decis ca un laborator neutru dintr-o altă ţară să verifice de asemenea respectivul transport. A fost astfel ales un laborator din Copenhaga, care în cele din urmă a validat analiza autorităţilor slovace care a relevat prezenţa pesticidelor nocive în acel transport de grâu ucrainean, care acum va fi distrus.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” au rămas în aceste ţări, unde sunt comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În acest context, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale.

Comisia Europeană a ajuns săptămâna trecută la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Importuri oprite până în 5 iunie

Autoritatea Vamală Română a transmis, miercuri, că România va stopa, până pe data de 5 iunie, importul de cereale din Ucraina, decizia fiind publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Exportarea grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.

”Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe.

Menționăm că noile reglementări se aplică doar contractelor semnate după data de intrarea în vigoare a regulamentului menționat, repectiv 2 mai 202 și se aplică, în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023.

Vă asigurăm totodată că în cadrul efortului depus la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei în accesul produselor sale cerealiere pe piața mondială, Autoritatea Vamală Română ia în continuare măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri aflate în tranzit, asigurând totodată un echilibru de tratament pentru toți operatorii economici care trec frontiera.

Între mai 2022 și martie 2023, Ucraina a exportat prin culoarele de solidaritate UE-Ucraina peste 63 de milioane de tone de mărfuri, dintre care 32 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, și a adus venituri de peste 26 de miliarde EUR Ucrainei. Culoarele de solidaritate au permis, de asemenea, Ucrainei să importe aproape 23 de milioane de tone de mărfuri, generând venituri de peste 48 de miliarde EUR pentru întreprinderile din UE”, arată Autoritatea Vamală Română.

                                                                                                          Adina Silav