6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:20
No menu items!

Testarea rapidă a elevilor anunțată de Vlad Voiculescu rămâne pură teorie. De ce nu se poate aplica în România

spot_img

Testarea rapidă a elevilor și cadrelor didactice cu teste antigen distribuite în scoli, anunțată la jumătatea lunii ianuarie de ministrul sănătății Vlad Voiculescu, este imposibil de realizat în România. Confirmarea a venit, luni, de la ministrul educației Sorin Cîmpeanu. Școlile din România nu au personal medical, iar testarea nu poate fi asumată nici de cadrele didactice, nici de părinți. 

„Testarea elevilor este un proiect ce ţine de domeniul Sănătăţii, este un proiect al Ministerului Sănătăţii, pe care noi cei din Ministerul Educaţiei îl susţinem cu toată forţa. Dar forţa noastră este scăzută deoarece sunt doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistenţi medicali, care în momentul în care vorbim îşi desfăşoară activitatea la DSP, pentru cele 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate. (…)Nu avem competenţe pentru testare şi vaccinare în Ministerul Educaţiei”, a explicat ministrul educației Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, luni vor fi publicate și datele privind disponibilitatea de vaccinare anti-COVID în sistemul de învăţământ.

„Până în momentul de faţă sunt 113.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ deja programaţi şi aproape 20.000 deja vaccinaţi. Printre cele nouă categorii de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este cel mai numeros cu privire la disponibilitatea de vaccinare. Din păcate, factorul limitativ în România şi în orice alt stat este numărul de doze de vaccinuri, deci nu este vina cadrelor didactice şi a angajaţilor din învăţământ că se vaccinează”, a mai spus ministrul.

Pe 15 ianuarie, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, declara la TVR: vom folosi teste antigen, rapide, în școli. 

„Dacă avem cazuri, vom încerca mai întâi să le descoperim din timp și atunci, cum spuneam, pregătim măsuri de testare. Testele antigen au evoluat în ultimele luni, apropo de lucrurile care s-au schimbat, cel puțin pentru pacienții simptomatici lucrurile sunt cât se poate de clare: aceste teste sunt la fel de exacte sau aproape la fel de exacte ca cele RT-PCR. Deci putem să le folosim și le vom folosi în școli“, a mai spus Voiculescu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan preciza două zile mai târziu, pe 17 ianuarie: „Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele asimptomatice senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi. (…)Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia. (…) În școlile în care nu sunt nici medici, nici asistente, se poate apela la părinți, la dascăli și la asistenții comunitari, care ar putea fi implicați și în testarea rapidă a elevilor și cadrelor didactice”.

Raluca Dan