- UPDATE
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Poliţia Capitalei au comunicat Tribunalului București că „nu se ştie locul în care se află” Omar Hayssam. Prin urmare, acesta nu a putut să fie adus marţi la instanţă pentru judecarea dosarului în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îl acuză de înşelăciune şi delapidare.
Tribunalul Bucureşti a luat în discuţie, marţi, dosarul în care Omar Hayssam este acuzat de înşelăciune şi delapidare.
La începutul şedinţei de judecată a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anunţat că la dosar, în urma unor demersuri făcute luni de Tribunalul Bucureşti în vederea citării lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP şi al Poliţiei Capitalei, cele două instituţii au remis răspunsuri prin care arată că „nu se ştie locul în care se află” sirianul.
În acest context, avocaţii inculpaţilor au cerut amânarea judecării cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare a lui Omar Hayssam.
Instanţa a stabilit două termene: unul pe 31 iulie, când se va judeca propunerea de arestare făcută de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam şi a fratelui său în acest caz, iar un altul pe fond, pe 9 septembrie.
Avocata lui Omar Hayssam, desemnată din oficiu, a fost amendată de judecător cu 300 de lei, pentru că a lipsit de la termenul de judecată.
Vânat pentru fapte de terorism şi capturat în urma unei operaţiuni neautorizate pe teritoriul altui stat, Omar Hayssam va apărea marţi la Tribunalul Bucureşti, într-un dosar de „terorism financiar”. Este vorba de dosarul „Bucovina”.
Procurorii susţin în rechizitoriu că sirianul a împrumutat bani în numele SC Bucovina Mineral Water şi al SC Rio Soft Drinks, bani pe care nu i-a mai returnat niciodată. În acest fel, el ar fi trecut patrimoniile celor două firme în cadrul companiilor controlate de el.
Grupul de firme Manhattan, cu sediul în Bdul Poligrafiei din Bucureşti, ar fi fost cartierul general al afacerilor necurate pe care Omar Hayssam le-ar fi avut în România, iar prin mânile sale ar fi trecut sute de milioane de euro.
Sirianul are de ispăşit pedeapsa de 20 de ani pentru terorism, alături de alte două condamnări definitive, fiind cercetat şi de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un alt dosar penal.
Omar Hayssam este judecat de Tribunalul Bucureşti sub acuzaţia de delapidare, prejudiciul în acest caz fiind de aproape 80 de milioane de lei. Potrivit procurorilor, sirianul se mai face vinovat şi de evaziune fiscală, cu o pagubă de aproape 5 milioane de dolari. În Dosarul „Bucovina”, este acuzat şi de spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 17 milioane de lei.
Ștefan Tănăsescu