1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:45
No menu items!

Termenul de achiziție a acțiunilor Oltchim SPV, decalat cu două luni

spot_img

oltchim1

Termenul până la care companiile interesate să cumpere acțiunile deținute de Oltchim Râmnicu-Vâlcea la Oltchim SPV, care controlează activele combinatului chimic, pot depune oferte a fost decalat cu două luni, de la 31 ianuarie la 28 martie 2014.

”Oltchim SA informează acționarii și investitorii că în ședințele din 28 ianuarie 2014, convocate la cererea administratorilor judiciari BDO Business Restructuring și Rominsolv, Comitetul și Adunarea creditorilor societății au aprobat prelungirea datei de depunere a ofertelor angajante, în vederea achiziției integrale a părților sociale deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV, de la 31 ianuarie 2014 la 28 martie 2014 și, în consecință, decalarea corespunzătoare a celorlalte date procedurale”, se arată într-un comunicat al combinatului.

Potrivit reprezentanților companiei, amânarea a fost aprobată ca urmare a solicitărilor primite din partea investitorilor interesați de procesul de reorganizare a activității Oltchim SA. Potrivit administratorilor judiciari ai combinatului, activele Oltchim SPV sunt evaluate la 305,24 milioane de euro, valoare care nu reprezintă însă limita maximă de preț.

Oltchim este în insolvenţă din ianuarie 2013. Firma Oltchim SPV a fost înfiinţată în decembrie. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, o scrisoare de intenţie cu două companii din China, Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea.

Și societatea de Stat pentru Ţiţei din Azerbaidjan, SOCAR, cea care a intrat în 2011 și pe piața din România printr-o rețea de benzinării, s-a arătat interesată de combinatul Oltchim, efectuând o vizită de lucru, în acest sens, la Râmnicu Vâlcea.

“România încurajează investiţiile străine şi poate oferi investitorilor azeri condiţii similare celor găsite de aceştia în alte state din zonă. Oltchim ar putea constitui un început promiţător”, declara ministrul Economiei, Andrei Gerea, după o întâlnire de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut cu delegația SOCAR, condusă de Vicepreşedintele acesteia,  David Memedov.

Oltchim a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeaşi perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, la 359,48 milioane lei.

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul, declara, la mijlocul lunii decembrie, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.

Cosmina Croitoru