Conducerea societății care va implementa proiectul centralei din județul Cluj își asumă public același dead-line și pentru menținerea cheltuielilor la minimul necesar
Consiliul de Administrație al Hidro Tarnița a transmis, joi, că până la 15 decembrie 2014 compania va fi în posesia ”unei soluții clare cu privire la viabilitatea proiectului CHEAP Tarnița – Lăpuștești”. Asumarea publică a conducerii vine în contextul în care proiectul de hidrocentrală este puternic contestat de operatorii energetici de stat, participanți la proiect.
”Consiliul de Administrație își asumă public faptul că, până la 15 decembrie 2014, societatea de proiect trebuie să fie în posesia unei soluții clare cu privire la viabilitatea proiectului CHEAP Tarnița – Lăpuștești, din perspectiva interesului manifestat de investitori la licitația internațională”, se arată într-un comunicat al Societății Hidro Tarnița SA.
De asemenea, conducerea societății își asumă public determinarea ca până la aceeași dată să mențină cheltuielile societății de proiect la minimul necesar și să limiteze personalul la un număr ”substanțial redus față de cel aprobat de acționari prin bugetul societății pentru 2014”.
Compania a mai transmis că nu va mai solicita acționarilor fonduri noi pentru desfășurarea activității, suplimentar față de cele deja prevăzute.
Asistăm în ultimul timp la o serie de atacuri publice, discreditări și la o anumită ostilitate punctuală la adresa proiectului sau a societății de proiect (…) aceste atacuri certifică implicit viabilitatea proiectului Tarnița în piață, faptul că acesta este receptat ca un mare pericol pentru concurenții din piața serviciilor tehnologice de sistem, concurenți care înțeleg deja că proiectul se va realiza și că dânșii vor pierde o felie importantă din această piață, în beneficiul consumatorului final.
Dan Cârlan, directorul general al Societății Hidro Tarnița SA
Societatea a fost înființată la 1 noiembrie 2013, ca și companie de proiect pentru realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița Lăpuștești.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus pe 5 mai Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până la acel moment pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti.
Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost mai mulți ani în suspensie, investitorii lăsându-se aşteptaţi. În căutare de soluţii, Departamentul pentru Energie a decis includerea principalilor producători de energie ai statului în compania de proiect pentru realizarea hidrocentralei Tarniţa.
C.C.