2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:16
No menu items!

Terapiile inovatoare îmbunătățesc calitatea vieții pacienților cu afecțiuni dermatologice

spot_img
  • Marilena Nedelcu

Dermatologia a fost considerată, foarte multă vreme, o specialitate medicală care se ocupă strict de afecțiunile pielii. Doar că acest domeniu implică diagnosticarea și tratarea unor boli cu importante implicații nu numai medicale, ci și sociale, cum este, spre exemplu, psoriazisul. Persoanele cu această afecțiune sunt, uneori, discriminate și chiar izolate, deși nu este vorba despre o boală contagioasă. În plus, în lipsa unui tratament adecvat, speranța de viață a pacienților cu psoriazis se poate reduce cu câțiva ani. De asemenea, melanomul este una dintre cele mai grave forme de cancer de piele, care reprezintă, în anumite zone ale lumii, chiar a doua cauză de mortalitate în rândul populației adulte.

Vestea bună este că și în dermatologie au apărut terapii noi, sigure, capabile să controleze boala si să asigure o calitate mai bună a vieții pacienților.

Inovația în medicină este foarte importantă, iar în domeniul dermatologiei se reflectă în foarte multe tratamente noi, eficace în lupta cu afecțiunile pielii, admite, într-un interviu acordat în exclusivitate Sursa Zilei, prof.dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Sunt tot mai multe afecțiuni pentru care, până recent, nu aveam niciun medicament. Acum, avem medicamente noi și asta înseamnă că se adaugă niște costuri. Dar, singurele beneficii sunt cele despre care vorbeampacienții sunt redați societății, sunt mai fericiți. Iar societatea se simte mai bine, pentru că poate prospera doar dacă are membri mai fericiți. Evident, acestea sunt, însă, beneficii pe care nu le vezi imediat. Cel puțin plătitorul (statul/instituția de stat care subvenționează acest tratatament – n.r.) nu e cel care vede imediat aceste beneficii. Plătitorul știe că anul acesta avea un buget de nu știu câte milioane de euro și îi ajungea, iar, de anul viitor, prin faptul că a mai adăugat 10 medicamente pe listă, bugetul îi crește și el nu primește o alocare bugetară mai mare ca să suporte costurile respective”, a explicat medicul Ancuceanu.

Fostul președinte ANMDMR dă asigurări că, în România, studiile clinice vor fi aprobate mult mai rapid, iar evaluarea tehnologiilor medicale va fi mai facilă. A inițiat chiar un proiect de ordin în acest sens, cât a fost la conducerea agenției.

Medicii specialiști susțin, însă, că aceste măsuri nu sunt suficiente și că este nevoie și de un program de suport pentru pacienți.

Programul de Suport Pacient (PSP) poate prelua problema redirecționării pacientului. Sigur, cel care se ocupă de acest proiect îi găsește pacientului un loc unde acesta poate să-și facă analize, căci, spre exemplu, nu le mai poate face în spitalul în care se ducea de obicei, pentru că nu are acces în această perioadă și atunci, se duce, orientat direct de PSP, într-o clinică sau într-un centru unde este programat de PSD. Programarea, ora exactă – toate acestea cad în sarcina celor de la programul de suport”, a explicat, pentru Sursa Zilei, medicul primar Alin Nicolescu.

Depistarea în fază incipientă a oricărei afecțiuni este, însă, esențială. Este important să ne autoexaminăm și, la apariția oricăror modificări la nivelul pielii, să ne adresăm unui specialist care să diagnosticheze și să stabilească schema de tratament potrivită.

Toate răspunsurile la întrebările legate de cele mai recente inovații și tratamente în dermatologie le puteți afla urmărind interviurile reallizate cu dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolog, și prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) (link interviuri).