0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 3:32
No menu items!

Terapia predictivă personalizată, noua abordare în tratamentul afecțiunilor dermatologice

spot_img
  • Marilena Nedelcu

Medicii dermatologi trag un semnal de alarmă. Numărul pacienţilor cu boli de piele depistate în stadii avansate a crescut în perioada de pandemie, deoarece mulți dintre ei ajung la medic doar atunci când simptomele bolii devin prea greu de suportat.

Bolile de piele au un impact major asupra stării de sănătate și a calității vieții. Vestea bună pentru pacienții cu afectiuni dermatologice  este că  inovaţia în medicină a condus la noi soluţii terapeutice, la noi abordări, atât în privința diagnosticării, cât și în privința tratamentului.

Medicul primar dermatolog Alin Nicolescu a vorbit, într-un interviu pentru Sursa Zilei, despre abordarea holistică a pacienților și despre terapia predictivă personalizată, inovații aplicate deja în țara noastră.

„Noi am propus această abordare holistică a pacientului. Noi tratăm pacienți, nu boli. Aceasta este una din inovațiile în dermatologie. O alta este modul în care tratăm pentru că, până acum, de multe ori se trata reactiv. La nevoie. Pacientul venea, avea o problemă, îi dădeam un tratament, mai venea a doua oară când reapărea problema.

Nu. Acum, noi am trecut la ceea ce înseamnă terapie predictivă personalizată, adică, eu, medicul, mă gândesc la pacientul din fața mea și la boala lui în contextul celorlalte afecțiuni, văd dacă pentru pacientul acesta, poate, un medicament este mai rapid. Poate că alt medicament, care este ceva mai lent pentru boala lui, îl ajută și la celelalte boli”, a explicat, pentru Sursa Zilei, medicul primar Alin Nicolescu.

La rândul său, prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a vorbit despre inovația în dermatologie.

„Domeniul dermatologiei este unul în care inovația este foarte important, dacă ne gândim la faptul că există un număr foarte mare de afecțiuni dermatologice, care, în realitate, au o incidență și prevalență relativ mica.

Și asta face ca, tradițional, dacă încercăm să facem o evaluare cantitativă, există foarte multe afecțiuni dermatologice pentru care nu avem deloc medicamente. Medicamentele frecvent utilizate off label, deci, în afara indicațiilor aprobate, de multe ori sunt utilizate doar în baza unor rapoarte de caz sau a unor mici studii de serie sau studii clinice de mici dimensiuni și sunt probabil zeci, dacă nu sute de afecțiuni dermatologice la care nu avem de fapt medicamente autorizate.

Sigur, vorbim și de indicații, și de afecțiuni dermatologice relativ frecvente la care avem medicamente multe și diverse, dar aceste cazuri, cred că sunt relativ puține, în raport cu marea diversitate de afecțiuni dermatologice. Deci, în mod clar, aceasta este o arie terapeutică în care este încă mult de inovat și de dezvoltat referitor la medicamente„, a mai explicat prof. dr. farm. Robert Ancuceanu.

Așadar, la apariția primelor semne ale unei afecțiuni dermatologice, trebuie să apelăm la medicul specialist și să evităm automedicația care poate avea consecințe grave și pe termen lung  asupra sănătății noastre.

Toate răspunsurile la întrebările legate de cele mai recente inovații și tratamente în dermatologie le puteți afla urmărind interviurile reallizate cu dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolog, și prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) (link interviuri).