-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:39
No menu items!

Teodorovici: Impactul bugetar al reducerii TVA la 19% este de 9 mld. lei. Impactul total al noului Cod Fiscal – 12 mld. lei

spot_img

România va depăși temporar deficitul bugetar programat pentru 2015

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat miercuri că reducerea TVA de la 24 la 19% de la data de 1 ianuarie 2016 va avea un impact bugetar de 9 miliarde de lei, iar impactul total al Codului Fiscal este de aproximativ 12 mld. de lei.

În contextul îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană și FMI în privința depășirii deficitului bugetar, Teodorovici a admis în mod indirect că deficitul pentru acest an ar putea sări de 3%, dar a dat asigurări că va reveni la 2,5% anul viitor, prioritară fiind creșterea economică.

Declaraţii Eugen Teodorovici:

  • Apreciem foarte mult că, în Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, Codul Fiscal a primit un vot în unanimitate. Există un consens politic de susţinere a acestor măsuri de relaxare economică.
  • Principala măsură: reducerea TVA de la 24 la 19% de la data de 1 ianuarie 2016 va avea un impact bugetar de 9 mld de lei.
  • Codul Fiscal prevede eliminarea taxei pe stâlp, pe construcţiilor speciale, impozitarea dividendelor la 5%, eliminarea supraaccizei.
  • Impactul total al Codului Fiscal este de aproximativ 12 mld de lei, o sumă pe care statul si Parlamentul decid să o lase la nivelul economiei, companiilor private, a cetăţenilor. E o suma extraordinar de important, prin care statul crește gradul de investiții.
  • Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat prin Pactul Fiscal, de menţinere a unui deficit. Acest deficit trebuie menţinut sub 3%. Este foarte important acest lucru pentru a nu intra într-o procedură de deficit excesiv.
  • O analiză s-a făcut comparativ şi cu alte state membre acolo unde există deja o depăşire a acestui parg de deficit.
  • O reducere a TVA înainte de 1 ianuarie va fi posibilă în funcţie de rectificarea bugetară.
  • România a luat acestă decizie, este o depăşire temporară a acestui angajament, dar cu revenire – de a se reduce acest deficit încă din 2016. Plecând de la ideea de a se reduce deficitul din 2016 de la o estimare de  2,8 -2,9% undeva în zona de 2,5% anul viitor. Să continuăm acest trend pentru a reveni la nivelul de angajament asumat (1% deficit structural, 1,8% deficit cash – n.r.).
  • Menţinem angajamentele asumate cu FMI, CE şi BM: tot ce este asumat, în special măsuri de reformă restructurală vor fi menţinute.
  • Pentru anul viitor, estimarea noastră de creştere economică este de peste 4%, pe de altă parte este foarte important ca aceste măsuri să continue.
  • Am discutat cu partenerii de dialog, asta nu înseamnă că România nu va respecta ţintele asumate. De fiecare dată când o msăură a Guvernului a fost asumată, în special economică, au fost îngrijorări chiar și la nivel național, dar lucrurile au arătat că s-au înșelat în ce privește îngrijorările. Lucrurile au stat bine pentru noi, România a avut un parcurs bun și e momentul să aibă o abordare îndrazneață și responsabilă în ce privește cheltuielile pentru 2016. E important să fie deficit sub 3%.
  • La nivel european, există 17 state care au depășit cu mult angajamentul asumat.