6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:56
No menu items!

Tensiuni israelo-australiene: Israelul a criticat marţi decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa

spot_img

Israelul a criticat marţi decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa, şi l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul australian pentru explicaţii, în vreme ce Autoritatea Naţională Palestiniană a salutat anunţul guvernului de la Canberra, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, prim-ministrul Yair Lapid a calificat decizia Australiei drept ‘un răspuns precipitat la o informaţie de presă eronată’, fără a preciza la ce face referire.

‘Nu putem decât să-i urăm guvernului australian să-şi gestioneze celelalte dosare într-o manieră mai serioasă şi profesionistă’, a adăugat Lapid.

La rândul său, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul australian în cursul zilei.

Australia a anunţat marţi că nu va mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitala statului Israel, revenind astfel asupra unei decizii luate de guvernul conservator precedent.

‘Salutăm decizia Australiei cu privire la Ierusalim şi apelul său în favoarea soluţiei cu două state (…) şi garanţia sa potrivit căreia suveranitate viitoare a Ierusalimului depinde de o soluţie permanentă bazată pe legitimitatea internaţională’, a reacţionat marţi pe Twitter ministrul afacerilor civile palestinian, Hussein al-Sheikh.

Ministrul de externe australian, Penny Wong, afirmase că problema statutului Ierusalimului trebuie rezolvată în cadrul unor negocieri de pace între Israel şi palestinieni, nu în cadrul unor decizii unilaterale.

‘Nu vom susţine o abordare care compromite această perspectivă’, a declarat ea, adăugând că ‘ambasada Australiei a fost mereu şi rămâne la Tel Aviv’.

Guvernul laburist de centru-stânga se află la putere în Australia din luna mai.

Executivul precedent condus de Scott Morrison a fost criticat puternic în 2018 când a anunţat că recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, după o decizie similară a preşedintelui american Donald Trump.

Problema Ierusalimului şi cea a statutului său rămân unele din punctele cele mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian.

Israelul a ocupat partea de vest a Ierusalimului în 1967, a anexat-o şi consideră de atunci întreg oraşul drept capitala sa ‘eternă’ şi ‘indivizibilă’, în vreme ce palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Vest capitala statului la care aspiră.

La Ierusalim şi-au stabilit ambasada doar Statele Unite, Guatemala, Honduras şi Kosovo.