-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:57
No menu items!

Tensiuni între liderii de sindicate și guvernul Orban pe variantele de salariu minim

spot_img

Sindicatele nu sunt de acord cu varianta propusă de Guvern pentru salariul minim, deoarece formula de calcul ar duce la înghețarea lui, într-o perioadă de timp.

Liderii de sindicate s-au întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu premierul Ludovic Orban, cu cancelarul Ionel Dancă și cu minitrul Muncii, Violeta Alexandru, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru dezbaterile pe tema salariului minim.

Președintele Cartel Alfa Bogdan Hosu a afirmat că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta ca din 2020, salariul minim garantat brut să fie de 2260 de lei.

„Mecanismul de calculare îl discutăm. Probabil că mai există și alți parametri care pot să fie introduși și care să îmbunătățească mecanismul de stabilire al salariului minim, dar mă reîntorc că astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, 1 ianuarie. Vă propunem să ne întoarcem la ceea ce este relativ acceptat de către partenerii sociali și predictibil pentru că a fost anunțat din septembrie, pentru ca de la 1 ianuaie 2020 salariul minim garantat în plată brut să fie de 2260 de lei”, i-a transmis președintele Cartel Alfa Bogdan Hosu premierului Ludovic Orban.

Guvernul ia în calcul trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie, creșterea fiind aceeași în toate, de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecție.

Premierul Orban este încrezător însă că va duce dicuțiile cu sindicatele la o formulă agreată de ambele părți. El a declarat că în procesul de majorare a salariului va ține cont de doleanțele acestora, printre care creșterea veniturilor bazată pe prognoza economică.

E. Stan