-1.5 C
București
duminică, 23 februarie 2025 - 15:28
No menu items!

Tensiuni în Germania, la alegerile de duminică. Extremiștii sunt pe locul 2 în sondaje

spot_img

Germanii își votează, duminică, parlamentarii, într-unul dintre cele mai importante scrutinuri din istoria Europei. Rezultatele vor indica ori o victorie a democraților europeni asupra extremei drepre, ori victoria celor de la AfD, formațiune neofascistă susținută și de vicepreședintele american JD Vance și de Elon Musk.

Ultimele sondajele pentru alegerile parlamentare germane arată că pe primul loc se va afla alianța de partide conservatoare clasică – CDU/CSU, pe locul doi la o distanță considerabilă vor fi extremiștii de dreapta de la AfD, în timp ce abia pe locul trei este partidul actualului cancelar, Olaf Scholz.

Milioanele de votanți germani sunt, însă, încă indecişi înaintea scrutinului, cifrele arîtând peste 20 de procente pentru nehotărâți.

După alegeri, vor urma negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, care pot dura mai mult, ceea ce va face ca actualul cancelar Olaf Scholz să aibă rolul de cancelar interimar, deci să rămână la putere încă o perioadă.

Ministerul german de interne a anunțat, zilele trecute, o campanie puternică de dezinformare, privind fraudarea alegerilor, sursa campaniei fiind identificată în Rusia. Autoritățile germane au dezvăluit originile unor clipuri false și au avertizat împotriva încercărilor de a dezinforma votanții.

„Autoritățile locale din Leipzig și Hamburg au verificat rapid aceste false clipuri video ca fiind false. Caracteristicile acestor eforturi de dezinformare ne fac să credem că e vorba de «Storm-1516», o operațiune rusească de influențare a votanților care a mai acționat și în timpul altor alegeri”, a spus el.

Storm 1516 este cunoscut ca fiind o grupare cu legături cu statul rus, care a mai răspândit, în trecut, informații false legate de alegeri, inclusiv în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2024.

Gruparea se folosește de site-uri cu fake news și de conturi false pe rețelele sociale pentru a amplifica informații narațiuni false, în încercarea de a eroda încrederea în instituțiile democratice.

Ministerul german de interne avertizează de luni de zile cu privire la posibile interferențe rusești în alegerile parlamentare, mai ales prin manipularea rețelelor sociale. Serviciile germane de informații au urmărit rețele de influență care folosesc site-uri cu fake news, conturi și canale anonime de Telegram, și utilizatori fake de Twitter pentru a amplifica narative înșelătoare.

Vicepreședintele american, JD Vance, s-a întâlnit, în urmă cu o săptămână, cu Alice Weidel, lidera partidului neofascist, la Munchen. Discuția  a vizat războiul din Ucraina, politica internă a Germaniei și recenta „alianță” temporară a AfD cu CDU, cele două partide votând, recent, alături, pentru un proiect de lege anti-imigrație.

Nu doar Vance pare că o susține pe șefa extremiștilor germani, ci și miliardarul Elon Musk, care a spus despre această formațiune că este „singura care mai poate salva Germania”.

E. Stan