1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:54
No menu items!

Tensiuni diplomatice majore între SUA și Israel, după aprobarea unei rezoluții ONU

spot_img

Premierul israelian Benjamin Netanahu a decis luni să nu mai trimită o delegaţie în Statele Unite, iar Casa Albă s-a declarat ”perplexă” în fața acestei reacții. Situația a degenerat după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o primă rezoluţie prin care cere un ”armistiţiu imediat” după peste cinci luni de război în Fâşia Gaza, iar SUA nu a impus ”veto”, așa cum s-a întâmplat în cazul altor rezoluții.

Rezoluţia, adoptată luni cu 14 voturi pentru şi o abţinere, „cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadanului”, care ar trebui să „ducă la o încetare a focului de durată”, şi „cere eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor”. Ramadanul a început în urmă cu două săptămâni. Rezoluţia este rezultatul eforturilor unor membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate, care au negociat tot weekendul cu Statele Unite pentru a evita un nou eşec.

Textul cere ”ridicarea tuturor obstacolelor” din calea trimierii de ajutoare în Fâşia Gaza și condamnă ”toate actele teroriste”, fără să menţioneze atacul Hamas de la 7 octombrie, soldat cu cel puţin 1.160 de morţi, majoritatea civili.

Netanyahu a declarat că nu va trimite o delegaţie la Washington, aşa cum fusese planificat, după ce SUA nu s-au opus prin veto rezoluţiei. Şeful guvernului israelian, potrivit unui comunicat al cabinetului său, a declarat că eşecul Washingtonului de a se opune propunerii a reprezentat o „retragere clară” faţă de poziţia sa anterioară, şi ar afecta eforturile de război împotriva Hamas în Gaza, precum şi eforturile de eliberare a peste 130 de ostatici ai Hamas. Delegaţia israeliană la nivel înalt urma să meargă la Washington pentru a discuta despre o operaţiune militară israeliană planificată în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza.

”Această retragere dăunează atât eforturilor de război, cât şi în vederea eliberării ostaticilor, pentru că dă speranţă Hamasului că presiuni internaţionale le vor permite să obţină un armistiţiu fără să-i elibereze pe ostaticii noştri”, apreciază într-un comunicat cabinetul lui Benjamin Netanyahu.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, s-a declarat ”perplex” în privința deciziei premierului Benjamin Netanyahu de a anula vizita unei delegații israeliene la Casa Albă săptămâna aceasta.

„Este o rezoluție fără caracter obligatoriu, deci nu are niciun impact asupra Israelului și a capacității sale de a se îndrepta împotriva Hamas”, a spus Kirby, citat de BBC. Acesta a reiterat că rezoluția nu schimbă politica Washingtonului în privința conflictului și că Israelul rămâne un „aliat apropiat și un prieten” al SUA.

Într-o altă reacție la adresa deciziei SUA de la ONU, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a afirmat că Israelul nu va pune capăt războiului în Fâşia Gaza până când Hamas nu va elibera ostaticii.

„Nu avem dreptul moral să oprim războiul atât timp cât mai sunt ostatici în Gaza”, a spus Gallant, citat de AFP.

T. S.