1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:30
No menu items!

Temperaturile vor scădea, dar nu pentru mult timp

spot_img

Sfârşitul lunii octombrie şi prima săptămână din noiembrie vor fi marcate de o vreme obişnuită pentru această perioadă. Temperaturile din timpul zilei se vor înadra între 11-12 grade Celsius în Banat, Crişana şi Moldova, mai scăzute în depresiuni, până la 6 grade Celsius, şi în jurul valorii de zero grade în zona montană, se arată în prognoza întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie 2012.

În zona Banatului, de pildă, în primele zile ale intervalului, mediile termice se vor menţine la valori uşor mai ridicate comparativ cu cele obişnuite pentru această perioadă a anului. Până pe 30 octombrie se va produce o răcire accentuată, mediile maximelor diurne diminuându-se de la 18 grade până la aproximativ 7 grade. De asemenea, minimele nocturne vor coborî spre 1-2 grade. În intervalul 31 octombrie-2 noiembrie, vremea se va încălzi treptat, pentru ca, începând cu data de 3 noiembrie, valorile termice să scadă de la o zi la alta, vremea devenind normală termic în ultimele zile ale perioadei de prognoză, cu maxime, în medie, de circa 12 grade şi minime de 4 grade. Precipitaţii mai importante cantitativ se vor semnala în intervalul 27-29 octombrie şi 4-8 noiembrie, dar probabilitatea lor de producere se menţine în cea mai mare parte a intervalului.

Pentru regiunea Crişanei, între 27 şi 30 octombrie valorile termice, atât cele maxime diurne, cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfârşit de octombrie. În intervalul 31 octombrie-2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, apoi va scădea uşor şi constant, devenind normal spre sfârşitul perioadei de prognoză, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 11 grade şi minime de 3-4 grade. Vor cădea precipitaţii pe arii extinse şi local mai însemnat cantitativ până în data de 29 octombrie şi, din nou, după 4 noiembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi pe arii mai restrânse şi mai slabe cantitativ.

În Transilvania, din 30 octombrie, mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 6 grade, iar pe 31 octombrie mediile minimelor nocturne vor coborî sub pragul limitei de îngheţ. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale primei decade din luna noiembrie. În zilele de 28 şi 29 noiembrie creşte probabilitatea precipitaţiilor  pe zone extinse şi, din nou, în jurul datei de 4 noiembrie. În rest, ploile vor fi mai slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

În zona Maramureşului, în prima parte a acestei perioade de prognoză, temperatura  va mai ridicată decât în mod normal, după care va urma o scădere accentuată. Vremea va devein deosebit de rece pentru această perioadă. După data de 30-31 octombrie va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză temperaturile medii vor deveni normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse, va fi mare la începutul acestei săptămâni, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, în diminuare atât ca areal, cât şi cantitativ.

În Moldova, mediile termice se vor menţine mai ridicate decât valorile normale climatologic, dar pe 29 octombrie se va produce o răcire accentuată, maximele diurne vor coborî spre aproximativ 7 grade, iar pe 31 octombrie minimele nocturne se vor situa în jurul a zero grade. După 30-31 octombrie, vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta până pe 2 noiembrie, apoi va urma o uşoară scădere, vremea devenind normală termic spre sfârşitul intervalului, când mediile termice vor atinge circa 11 grade ziua şi 4 grade noaptea. Apariţia precipitaţiilor mixte va fi mai mare pe 29 octombrie. În rest, vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ.

Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, regimul termic va creşte constant în primele zile ale intervalului, când vremea va fi caldă pentru sfârşit de octombrie, dar va marca o scădere accentuată până pe 31 octombrie, când media maximelor va coborî cu circa 10 grade. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie va avea loc o încălzire, dar apoi temperaturile vor scădea din nou, uşor şi treptat, devenind normale în ultimele zile ale prognozei. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ va fi semnificativă în jurul datei de 29 octombrie, în restul intervalului de prognoză ploile fiind puţine şi slabe cantitativ.

Pentru zona Munteniei, pe 29 şi 30 octombrie va avea loc un proces de răcire accentuată şi se vor atinge, în medie, temperaturi minime de 3 grade şi maxime de circa 12 grade, ce vor caracteriza o vreme rece pentru data respectivă. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, iar în intervalul 2-8 noiembrie valorile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind apropiate de cele climatologic normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Pe 29 octombrie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi semnificativă, iar ulterior, ploile vor fi, în general, slabe şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, primele zile ale perioadei de prognoză vor fi calde, cu medii ale maximelor diurne de 21-22 de grade, însă apoi temperaturile vor scădea brusc, iar pe 30 octombrie maximele diurne vor atinge aproximativ 11 grade şi minimele vor fi de circa 1-2 grade. Până pe 2 noiembrie, va avea loc un nou proces de încălzire treptată, iar între 2 şi 8 noiembrie valorile termice se vor apropia treptat de cele normale pentru început de noiembrie, cu medii maxime de circa 13 grade şi minime de 4 grade.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 26 octombrie-8 noiembrie 2012, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. (S.S.)