Produsul Telemea de Ibăneşti este cel de-al treilea produs romanesc de calitate care a obtinut protectia la nivelul Uniunii Europene, a anunțat marți Ministerul Agriculturii.
Luni, la Consiliul ministerial al UE, ministrul Achim Irimescu a primit de la Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate a acestui produs.
Celelalte produse protejate sunt Magiunul de Topoloveni (din 2011) și Salamul de Sibiu (din februarie 2016).
Utilizarea acestor denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.
În conformitate cu regulile UE, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat, poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP) cât şi trimiterile şi logourile UE şi etichetele asociate.
Următorul produs pentru care România vrea să obțină înregistrarea este ”Novacul afumat”.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
„Telemeaua de Ibănești” este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenită de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova. Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generație în generație.
T.S.