1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:51
No menu items!

Telefoanele mobile ale deţinuţilor ar putea fi blocate

spot_img
foto: evoit.info

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) vrea să cheltuiască între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Potrivit proiectului de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea administraţiei naţionale a penitenciarelor, în vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

Suma aferentă anului 2013 se transferă ANP, integral, în termen de 30 de zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri şi cheltuieli, conform legii, iar pentru perioada 2014-2017 acestea se acordă ANP, trimestrial, în cote egale, prevede proiectul.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, pentru alegerea unei soluţii optime, au fost solicitate informaţii legate de posibilitatea de blocare şi întrerupere a radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor subordonate ANP de la operatori economici care-şi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

„Din analiza proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici care au răspuns solicitării a reieşit că soluţia cea mai viabilă, economică şi acoperitoare din punct de vedere al numărului de unităţi care va beneficia de măsurile preconizate este cea propusă de prezentul act normativ. Se estimează că pentru o unitate mare de detenţie (peste 1.500 de detinuţi), costul achiziţionării serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/lună, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 – 750 de deţinuti) de 5.000 euro/luna, în final reuşindu-se punerea în funcţiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare”, se arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Conform proiectului de lege, sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

„Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile”, se mai arată în proiect.

Conform aceluiaşi articol, blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea acestora, care poate fi efectuată printr-un semnal electromagnetic sau printr-o modificare a însuşi mediului de propagare.

Directorul ANP va decide, în limita sumelor disponibile, ce unităţi din subordine vor beneficia de aceste sisteme.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere şi faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deţinuţi.

Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în primul semestru al anului 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor Legii privind infracţiunea de introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, administraţiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracţiuni. Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizaţi anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizaţi făcând parte din personalul penitenciarelor.

R.D.