4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:34
No menu items!

TBC: Spitalele n-au bani de testare

spot_img

Elevii din Târgovişte sunt verificaţi de TBC doar de formă. Spitalul Judeţean Dâmboviţa nu a avut bani de testare cu tuberculină.

După ce un elev din Târgovişte a fost diagnosticat cu tuberculoză şi alţi doi sunt suspectaţi de infecţie cu TBC, medicii Spitalului Judeţean Dâmboviţa au prescris tratamente cu hidrazidă pentru toţi colegii de clasă ai elevilor bolnavi. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa este optimist şi spune că nu poate fi vorba despre o epidemie.

Toţi elevii care învaţă în aceeaşi clasă cu cei diagnosticaţi sau suspecţi de infecţie cu tuberculoză au fost examinaţi la Spitalul Judeţean Dâmboviţa. Totuşi, spitalul nu a avut fonduri necesare pentru testarea cu tuberculină, esenţial în această situaţie. Elevilor li s-au efectuat doar radiografii. Medicii spun că tuberculoza nu poate fi identificată cu ajutorul radiografiilor decât dacă boala este avansată, în cazul elevilor potenţial bolnavi, aşadar, metoda fiind ineficientă.

“În această situaţie, elevii trebuie supuşi unei radiografi, dar şi unei testări cu tuberculină. Este o testare injectabilă. Doar atât se poate face, în acest stadiu, pentru început. Radiografia trebuie să prezinte o rană, dacă pacientul are tuberculoză”, a declarat preşedintele Colegiului medicilor din România, Vasile Astărăstoae pentru „Sursa zilei”.

La rândul său, medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat într-o emisiune televizată, marţi seară, referindu-se la situaţia de la Târgovişte, că este posibil ca, după o perioadă, să mai apară cazuri şi că situaţia „trebuie monitorizată atent”. Raed Arafat a mai spus că tuberculoza este una dintre problemele „adevărate, reale” ale României. El a subliniat faptul că se iau toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi pentru tratarea cazurilor deja diagnosticate.

Alţi doi elevi din Târgovişte au fost confirmaţi cu tuberculoză.  O elevă de la Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” a fost trimisă la Institutul “Marius Nasta” din Capitală, după ce a fost confirmată cu TBC. Colegii de clasă ai elevei vor fi supuşi unui tratament cu hidrazidă, timp de o lună.

Un alt elev de la Colegiul Naţional “Constantin Cantacuzino” a fost, de asemenea, depistat cu tuberculoză. Este cel de-al treilea caz, după ce, la începutul săptămânii o elevă de la Colegiul Naţional “Constantin Carabela” Târgovişte a fost depistată cu TBC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat România că este pe punctul de a deveni focar de infecţie TBC în Europa.România e primul loc în Uniunea Europenă într-un clasament al cazurilor de tuberculoză simplă şi pe locul 6 la îmbolnăvirile de tuberculoză multidrog rezistentă. (Laurenţiu Muşoiu)