7.8 C
București
joi, 2 ianuarie 2025 - 15:14
No menu items!

„Taxa pe stâlp”, modificată. Când se vor face primele plăți

spot_img

Guvernul a decis ca taxa pentru construcţii speciale -„taxa pe stâlp”- să fie redusă de la 1,5%, cum era prevăzută iniţial în ordonanţa „trenuleţ”, la 1%, iar normele de implementare a acestei măsuri urmează a fi elaborate în termen 90 de zile, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

„Ordonanţa de urgenţă prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcţiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcţii speciale. (…) Astăzi s-a făcut o modificare, nu mai este de 1,5% este de 1%. Impozitul se va aplica conform ordonanţei pe alte construcţii decât cele care sunt impozitate la nivel local”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a precizat că Ministerul de Finanţe va veni cu o propunere de norme şi vor fi analizate inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicaţii etc.

„Este un domeniu foarte complex. Eu mi-aş fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie. (…) Veniturile se fac venituri la buget. Dar, încă o dată, în următoarele 90 de zile avem răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a vedea impactul exact şi de a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte şi norme care pot să ducă la o implementare reală. (…) Impactul trebuie calculat într-adevăr pe fiecare industrie în parte şi normele trebuie elaborate ca atare”, a precizat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, prima plată ar urma să fie făcută după data de 1 iulie şi a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme.

Această taxă este o recomandare a Băncii Mondiale, a subliniat Tanczos Barna.

Patronatele din Energie au avertizeazat că taxa de stâlp pe construcțiile speciale, amenință investițiile și competitivitatea economică.

„Amânare aceasta a fost inventată prima dată de Guvernul Victor Ponta, despre care chiar premierul de atunci, Ponta, spunea că a fost o prostie această taxă pe stâlp, pentru că nu a adus nici banii scontați la buget, dar mai mult a și stricat lucrurile.

Impactul pe care îl poate avea numita taxă pe stâlp, adică o taxă pe construcție specială, este uriaș.

Dacă vom calcula 1,5%/an la valoarea de brut a investiției realizată pentru diverse proiecte de securitate energetică, de exemplu: un parc fotovoltaic, vom constata că vom ajunge la niște sume uriașe. Niște sume care vor face imposibila continuarea unor proiecte de investiții care sunt de interes național. Vor provoca firmele să reducă locuri de muncă.

Orice taxă și orice impozit suplimentar se va reflecta la un moment dat în prețurile finale pe care le suportă toți, populația și consumatorii de energie, în cazul de față, și vom vorbi de fapt de un impozit cu un efect negativ ce nu va consolida bugetul public, așa cum este prezentat acum.

Într-adevăr, s-a anunțat că nu se aplică această taxă de la 1 ianuarie. Așteptăm cu foarte mult interes să vedem că Ministerul de Finanțe va invita industriile asupra cărora preconizăm acest impact la o discuție sinceră, cu argumente și să vedem concret cum anume bugetul public, care suferă de un deficit uriaș, poate fi finanțat rezonabil și cu participarea mediului privat”, a transmis președintele Federației Patronale a Energiei, Daniel Apostol.

                                                                                                         Adina Bucur