4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:39
No menu items!

Taxa pe lux: care sunt termenele până la care trebuie declarate mașinile și casele scumpe la Fisc

spot_img

Începând cu anul 2024, pe o perioadă de 5 ani, statul impune o taxă suplimentară pe mașinile și imobilele scumpe, proprietarii fiind nevoiți să completeze și depună o declarație la ANAF.

Potrivit instrucțiunilor de completare a formularului 216 „Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, publicate de ANAF, contribuabilii sunt obligați să completeze declarația și să o depună la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie – în cazul celor (persoane fizice, dar și juridice) ce dețin mașini scumpe.

Declaraţia va trebui completată de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, prin intermediul programului de asistenţă al Fiscului, şi transmisă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe. Programul de asistenţă va fi pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau va putea fi descărcat de pe site-ul ANAF.

În cazul în care datele transmise vor trebui corectate, contribuabilii vor putea face acest lucru prin intermediul unei declaraţii rectificative. Declaraţia rectificativă se va completa înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în formular, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/ anterioară.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, statul a impus o nouă taxă – cunoscută ca „taxa pe lux” – care se va plăti pentru locuințe și mașini scumpe. Este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, în cazul proprietăților imobiliare, adică aproximativ 500.000 de euro, și 375 de mii de lei, adică 75.000 de euro pentru mașini.

Legea 296/2023, apărută pe final de octombrie, introduce în Codul fiscal un nou titlu, prin care se stabilește un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Pentru ca așa-numita taxă pe lux să se poată aplica, Fiscul trebuie să stabilească modelul și conținutul declarației ce va fi utilizată în aceste situații.

ANAF a pus joi în dezbatere un proiect de ordin prin care să fie stabilite detalii legate de declarația privind taxa pe lux.

Conform Legii 296/2023, impozitul special va viza, începând de anul viitor, casele și mașinile scumpe, astfel:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Pentru cei care au trecut deja la predarea-acceptare a mașinii, taxa se plătește pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la acea dată. În mod alternativ, pentru cei care vor trece în viitor la predarea-acceptarea autoturismului, taxa se datorează pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal de predare-acceptare.

D.Constantin