-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:43
No menu items!

Taxa auto, restituită mai simplu. De ce acte veți avea nevoie

spot_img

Senatul a adoptat marţi un proiect de lege care clarifică cadrul legal pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei de poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi a timbrului de mediu pentru autovehicule.

Proiectul de lege care completează OUG 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

În prezent, lege prevede că „la cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, precum şi copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare”.

Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat, în lipsa actului doveditor al plăţii pe care trebuie să-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectuează verificarea existenţei acestuia în baza de date.

De asemenea, dacă autovehiculul pentru care s-a plătit taxa nu a fost înmatriculat de către plătitor, contribuabilul nu trebuie să anexeze copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare. „În acest caz, cererea de restituire este însoţită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnată din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculări vehicule înscrie menţiunea „taxă neutilizată” şi care este semnat şi ştampilat de către aceasta”, arată textul legislativ.

Același proiect de act normativ (OUG 68/2017) prevede şi termenele în care se restituie sumele stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive, atât în cazul taxelor, cât şi în cazul timbrului de mediu.

Sumele stabilite prin hotărârile judecătoreşti se restituie astfel:

a) taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;

b) timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018;

Camera Deputaţilor este, însă, forul decizional în acest caz.