Tatuajele reprezintă o adevarată cultură, iar oamenii se tatuează din cele mai ciudate motive, pe orice loc de pe corp. Un tatuaj bine plasat, ales cu grijă, se poate dovedi o mică opera de artă „la purtător”.
Tatuajele pot ascunde micile imperfecțiuni pe care o persoană le poate avea, fie că e vorba despre o cicatrice, o operație veche sau orice altceva care poate ieși în evidență. Eu aș alege oricând tatuajul în locul unei cicatrici urâte.
Totodată, tatuajul poate mări respectul de sine și poate reprezenta cel mai interesant accesoriu pe care îl poți avea vreodată. Însă dacă a fost doar un impuls și ai sfârșit prin a alege un tatuaj aparent interesant, genul de desen pe care îl folosești și ca wallpaper pe computerul personal, la un moment dat vei începe să regreți mica ta ieșire. O astfel de decizie trebuie cântărită bine, deoarece înlăturarea tatuajelor cu laserul este costisitoare și lasă cicatrice.
Cel mai important lucru de luat în considerare sunt posibilele probleme de sănătate care pot să apară: reacții alergice (culorile roşii produc cel mai frecvent reacţii alergice), dureri, iritații, infecții bacteriene, boli de piele (granuloame, keloide),
boli de sânge (hepatita B, C, tetanos, tuberculoză, HIV/SIDA – în cazul în care tatuajul nu este făcut în condiţii de igienă maximă). Totodată, tatuajele pot să scadă calitatea imaginilor efectuate cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare (RMN).
Este indicat ca persoana care intenționează să își facă un tatuaj, să cunoască riscurile pentru a putea lua măsuri de precauție. Un tratament post-tatuaj poate, spre exemplu, preveni astfel de probleme.
R.M.