Un nou studiu publicat în Jurnalul American al Biologiei Umane sugerează că persoanele cu mai multe tatuaje au un răspuns imunologic mai adecvat la tatuaje noi, comparativ cu cei care îşi fac pentru prima dată un tatuaj.
Conform studiului, tatuarea poate stimula sistemul imunitar într-un mod similar cu vaccinarea, pentru a fi mai puţin sensibil la infiltrarea patogenilor pe viitor. Chiar dacă studiul este unul de dimensiuni reduse şi nu este încă concludent, oferă dovezi fascinante cu privire la abilitatea corpului de a fi ,,antrenat” pentru a răspunde la stres.
Cercetătorii de la Universitatea din Alabama au colectat mostre de salivă de la 29 de voluntari, înainte şi după tatuare. Nouă dintre participanţi s-au tatuat pentru prima dată. Mostrele de salivă au fost mai apoi analizate pentru nivelurile de imunoglobulină A, un anticorp care acoperă porţiuni ale tractelor gastrointestinale şi respiratorii.
,,Imunoglobulina A reprezintă prima linie de apărare împotriva unora dintre infecţiile comune pe care le întâlnim zi de zi, precum răcelile”, spune Christopher Lynn, profesor de antropologie la Universitatea din Alabama, co-autor al studiului.
Probele de salivă colectate de la persoanele care primeau un tatuaj pentru prima dată arătau un nivel de imunoglobulină A mult mai scăzut comparativ cu cel al persoanelor care aveau deja tatuaje.
Studiul contribuie la cercetarea diferitelor tehnici care ar putea accentua eficacitatea vaccinurilor, precum injectarea lor într-un mod similar cu cel în care artiştii tatuatori injectează cerneala sub piele.
Există dovezi care sugerează faptul că aplicarea unui vaccin cu abordarea unui tatuaj, prin câteva mici injecţii, i-ar putea creşte eficienţa – Christopher Lynn
Profesorul Lynn speră, de asemenea, că studiul va ajuta la eliminarea stigmatelor asociate cu tatuajele.
Octavian Cătuşanu