6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:59
No menu items!

Tatuajele şi piercing-urile, interzise pentru orbi şi bolnavii de SIDA

spot_img

Proiectul de lege care prevede aceste interdicții a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății

TOMB RAIDER STAR ANGELINA JOLIE GETS TATTOOED

Saloanele şi cabinetele de înfrumuseţare nu vor mai avea voie să tatueze sau să facă piercing-uri orbilor, bolnavilor psihic, gravidelor şi pacienţilor cu SIDA, hepatită sau diabet zaharat, iar piercing-urile în zona organelor sexuale vor interzise minorilor. Toate aceste interdicții sunt prevăzute într-un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății (MS).

Proiectul urmăreşte modificarea şi completarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumuseţare corporală.

Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, angajaţii acestor cabinete nu vor mai avea voie să tatueze sau să facă piercing-uri persoanelor care au diabet zaharat, hemofilie, boli de inimă ori dermatologice, alergii, hepatită, SIDA ori boli psihice. Tatuarea şi piercing-urile vor fi interzise şi pentru femeile gravide sau care alăptează şi persoanelor nevăzătoare.

Potrivit proiectului, este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Se pot executa proceduri de piercing corporal persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani şi de tatuare artistică şi cosmetică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, numai în situaţia în care minorul este însoţit de părinte, tutore sau curator, după caz.

proiect de lege

Ministerul Sănătății

Piercing-urile nu vor putea fi făcute la nivelul organelor sexuale decât celor care au împlinit 18 ani. În plus, este interzisă și „efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale„.

Cât privește normele de igienă impuse în saloanele de tataje, pistolul utilizat în piercingul urechii trebuie curăţat, dezinfectat sau sterilizat după fiecare utilizare. Acelaşi lucru este obligatoriu în cazul bijuteriilor metalice, în timp ce bijuteriile din bioflex şi plastic vor putea fi refolosite la alte persoane. Mai mult, bijuteriile trebuie să aibă tije din inox chirurgical sau anodizat cu titanium și să fie însoţite de certificate de conformitate privind compoziţia chimică a metalului şi certificate de calitate, emise de producător.

Proiectul reglementează şi modul în care trebuie organizate saloanele de tatuaje şi piercing, precum şi echipamentul pe care trebuie să-l poarte personalul acestora.

Astfel, în timpul desfăşurării procedurii de piercing, tatuare şi implantare dermală, îi este interzisă „operatorului purtarea de inele, brăţări, ceasuri sau alte obiecte decorative pe mâini„, se arată în proiect.

Personalul trebuie să folosească echipament de lucru, lavabil, curat şi dezinfectat sau de unică folosinţă şi să poarte bonetă mască şi ochelari, iar în cazul în cazul în care se anticipează posibilitatea de murdărire, trebuie folosite mâneci şi şorţ impermeabil.

 R.D.