4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:13
No menu items!

Task-force la Guvern. Noi măsuri pentru gestionarea fluxului de refugiați. 80.000 de ucraineni au rămas în România

spot_img

România se pregăteşte pentru a doua fază de răspuns în criza refugiaţilor din Ucraina, care vizează protecţia acestora, a anunțat, sâmbătă, la Guvern, consilierul de stat în Cancelaria premierului Mădălina Turza. Ea a precizat că vor fi înfiinţate şase grupuri de lucru „orientate pe zonele nevralgice în care România trebuie să vină cu un răspuns consolidat pentru cei care aleg să rămână” aici. „În momentul de faţă sunt aproximativ 80.000 şi probabil că vor fi şi mai mulţi”, a adăugat Turza.

„Încă de pe data de 24 februarie 2022, când s-a declanşat această situaţie, România a intrat în prima fază de intervenţie, de urgenţă, legată de gestionarea fluxurilor de refugiaţi care au venit pe teritoriul ţării noastre. În această fază, vârful de lance al acţiunii a fost DSU care a gestionat toată situaţia de criză din punctele de trecere a frontierelor şi tot ce a presupus partea de protecţie şi sprijin de protecţie civilă. Evident, pe lângă aceste măsuri pe care le-a luat DSU, s-au raliat ministerle de linie care au generat în timp real o serie de reglementări ce au permis acomodarea refugiaţilor la noi în ţară”, a afirmat consilierul de stat.

Potrivit Mădălinei Turza, pe lângă răspunsul autorităţilor şi al ministerelor şi DSU, a fost o colaborare foarte bună cu ONG-uri, asociaţii sau societatea civilă şi autorităţi locale. Aceasta au reprezentat faza întâi de răspuns de urgenţă în raport cu criza refugiaţilor.

„Pentru că acum lucruile intră într-o nouă dinamică, trebuie să ne pregătim pentru cea de-a doua fază de răspuns a României, care are legătură în special cu zona de protecţie, pentru că suntem conştienţi de faptul că va exista un număr consistent de oameni care vor alege să rămână pe teritoriul ţării noastre. În momentul de faţă sunt aproximativ 80.000 şi probabil că vor fi şi mai mulţi”, a declarat Mădălina Turza.
 
Ea a afirmat că, în acest context, Guvernul trebuie să ia un set de măsuri pe termen mediu şi lung pentru a se asigura că refugiaţii care sunt în România beneficiază de cea mai bună protecţie.
 
Mădălina Turza a adăugat că la nivelul Guvernului există Comisia Ucraina – Task force 2, coordonată de şeful Cancelariei şi din care fac parte principalele ministere responsabile de gestionarea situaţiei refugiaţilor – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, şi un grup de coordonare strategică a asistenţei umanitare.
 
„Pentru faza aceasta de dezvoltare a măsurilor de protecţie, aceste ministere vor organiza 6 grupuri de lucru orientate pe zonele nevralgice în care România trebuie să vină cu un răspuns consolidat pentru cei care aleg să rămână în România. Un grup de lucru pe sănătate, altul pe educaţie, altul care va gestiona problema muncii refugiaţilor în România, un grup de lucru destinat problemelor ce ţin de locuire, un altul destinat nevoilor cu probleme vulnerabile şi un grup aparte destinat măsurilor pentru copii şi tineri”, a explicat Turza.
 
Ea a arătat că în fiecare grup de lucru se află şi reprezentanţii ONG -urilor care au expertiză în domeniile respective.
 
„Aceste grupuri vor elabora câte un plan de acţiune, de măsuri dedicat pe fiecare linie pentru a sprijini refugiaţii din România. Toate aceste planuri de acţiune vor fi încorporate în Planul Naţional de acţiune ca răspuns în criza refugiaţilor în faza a doua”, a mai spus consilierul de stat. 
 
R. Dan