Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este atacat extrem de dur și nejustificat de un ong-ist care a încasat bani buni din parteneriatele cu instituții publice.
Liderul ALDE consideră că „Alianţa Vestului„ s-a constituit pentru a realiza proiecte concrete de colaborare, dar şi ca reacţie la „incapacitatea şi impotenţa actualei conduceri a PNL”, iar „aşa-numitele comentarii secesioniste, separatiste sunt clare exagerări”.
Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănașu, a ieșit la atac nejustificat și fără probe spunând că Tăriceanu este speriat de pușcărie și că este „agent de influență al Budapestei”.
„Pe domnul Tariceanu il sperie doar puscaria eventual. Cum ar putea sa-l sperie miscari secesioniste, separatiste cand Domnisa Sa este unul din principalii agenti de influenta ai Budapeste in Romania?!. Intr-un joc penibil incearca sa-i ademeneasca pe unii primari PNL cu aordarea aceasta poate poate se leapada de Orban…deh, politica de 3 lei de pe Dambovita. Pe domnul Tariceanu nu-l sperie nici amicii sai de afaceri maghiari, nici serviciile secrete maghiare pe care le cunoaste foarte bine. Apropo cand l-ati vazut pe Tariceanu purtand un tricolor? Eu…niciodata. L-am vazut in schimb alaturi de prieteni estici ai Romaniei si de prietenii de la vestul Romaniei ai esticilor!”, a spus Cumpănașu.
Alexandru Cumpănașu este și fondatorul Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), ONG cu care a făcut bani buni din parteneriatele cu statul. În urmă cu 10 ani, Cumpănașu este acuzat în două plângeri penale, formulate de fostul șef al DGA, Irinel Păun, că a primit de la un alt fost șef al DGA, Marian Sântion, logistică pentru funcționarea unui ONG. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2006, ministrul de atunci al internelor, Vasile Blaga, a aprobat un referat înaintat de către fostul director al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul Marian Sînţion, referitor la încheierea unui protocol de colaborare între MIRA, prin DGA, şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID-România). La 2 octombrie 2006, între cele două instituţii s-a încheiat parteneriatul cu pricina, luând astfel fiinţă Centrul National de Voluntariat pentru Integritate (CNVI), organism ce are rolul de a atrage societatea civilă în activităţile de prevenire a faptelor de corupţie desfăşurate conform legii de către DGA”.
La sfîrşitul anului 2009 Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a primit de la Interne suma de 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) cu destinaţia „Dezvoltarea si consolidarea Centrului National de Integritate”.
În 2016, Curtea de Conturi a descoperit că Ministerul de Interne, sub conducerea lui Gabriel Oprea, a plătit din bani publici prezența ong-ului condus de Alexandru Cumpănașu în sediul instituției. Mai precis, este vorba despre un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației, pentru care Ministerul a plătit inclusiv cheltuielile de întreținere, deși contractul încheiat cu organizația neguvernamentală nu prevede acest lucru. „Pentru un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) au fost achitate de către entitate cheltuieli cu utilități, deși Protocolul de Parteneriat nr. 17841/28.09.2007 nu prevede această obligație”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.
De altfel, Alexandru Cumpănașu se regăsea, în 2015, pe lista de profesori ai Școlii politice a UNPR, unde preda un curs de Politică Externă și Diplomație. Cumpănașu a fost prezent la toate evenimentele publice organizate de Academia de Științe ale Securității Naționale, a lui Gabriel Oprea. El apare și în poza de grup făcută cu ocazia conferinței de prezentare a ASSN, din 17 iunie 2015, fiind așezat chiar în rândul al doilea, în spatele lui George Maior.
Anul acesta, Ministerul Culturii a alocat un milion de lei unui proiect de Centenar realizat de ONG-ul lui Alexandru Cumpănaşu, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. Proiectul a inclus şi o emisiune difuzată la România TV, scrie G4 Media.
Andi Topală