O serie de controale efectuate sâmbătă la patru centre pentru copiii cu dizabilități din Târgu Mureș a scos la iveală numeroase nereguli care pun în pericol viața și bunăstarea pacienților. Copiii sunt ținuți în condiții insalubre, nu primesc suficientă mâncare, li se administrează medicamente expirate și sunt încuiați în camerele supra-aglomerate.
Reprezentanții a două organizații care supraveghează drepturile pacienților, Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare, au mers sâmbătă dimineaţă în patru centre pentru copiii cu dizabilități din Târgu Mureş.
În total, în centrele vizitate locuiesc 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri. Niciuna dintre locaţii nu are autorizaţie de funcționare, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite – saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. Copiii sunt malnutriţi, iar starea lor este precară. ONG-urile au transmis că vor sesiza Parchetul General.
”În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş. În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari. La momentul vizitei, toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, a transmis, sâmbătă, Centrul de Resurse Juridice, într-un comunicat de presă.
- Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
- Într-unul din centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
- În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
- În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor.
- Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.
- Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol.
Elena Cristea