0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:29
No menu items!

Ungaria a decretat stare de urgență energetică, își crește nivelul de pregătire militară și îsi mobilizează rezerviștii. Când se va întâmpla și în România

spot_img

Guvernul Ungariei a decretat stare de urgenţă şi a aprobat un plan de măsuri care cuprinde şapte puncte. Ca parte a acestor măsuri, de la 1 august, guvernul va asigura tarifele reduse pentru gaze naturale şi curent electric livrate populaţiei doar până la nivelul unui consum mediu – a anunţat, miercuri, ministrul Cancelariei Premierului Ungariei, Gergely Gulyás. La informarea de presă ţinută după întrunirea miniştrilor cu atribuţii în domeniul energiei, convocată de premierul Viktor Orbán, oficialul ungar a declarat: din cauza războiul prelungit şi a sancţiunilor impuse de Bruxelles, în Europa au crescut drastic preţurile la energie şi practic s-a creat o criză energetică într-un număr semnificativ de state europene.

Gergely Gulyás a adăugat: în ultimele zile a devenit clar că există o mare probabilitate că în Europa nu vor exista suficiente gaze naturale pentru sezonul de iarnă. Ministrul ungar a precizat: pentru protejarea populaţiei şi a economiei Ungariei, la fel ca în mai multe ţări, Guvernul ungar a decretat starea de urgenţă în domeniul energiei şi a aprobat un plan de măsuri de şapte puncte, care va intra în vigoare de la 1 august.

Potrivit lui Gergely Gulyás, prin aceste măsuri excepţionale, autorităţile vor putea asigura energia necesară pentru sezonul de iarnă şi sustenabilitatea plafonării preţurilor utilităţilor pentru populaţie

În acelaşi timp, ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a anunţat miercuri că a ordonat creşterea stării de pregătire a forţelor armate. „Ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, ca războiul din imediata vecinătate a Ungariei şi migranţi ilegali violenţi asediind frontiera”, a scris ministrul pe Facebook.

Acesta a menţionat că este vorba de provocări în faţa cărora au luat măsuri şi alte state din Europa, între care Regatul Unit, care a anunţat mobilizarea forţelor armate, Slovacia, care a declarat stare de urgenţă, şi Polonia, care îşi creşte de asemenea nivelul de pregătire militară.

„Şi noi trebuie să fim înarmaţi şi pregătiţi”, a subliniat Kristof Szalay-Bobrovniczky, explicând că în următoarele săptămâni şi luni militarii ungari vor fi implicaţi într-un număr sporit de exerciţii pe teritoriul ţării, procesul de instruire va fi accelerat şi vor fi mobilizaţi mai mulţi rezervişti.

D.Constantin