3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:44
No menu items!

Țara în care economia națională se măsoară în FERICIRE / FOTO

spot_img

Bhutan este țara care măsoară succesul în Fericire. Venitul brut intern al poporului său este măsurat în bucurie, râsete, gânduri frumoase și spirit împăciuitor, potrivit cunoastelumea.ro.

Termenul: Fericire Națională Brută (GNH) este un concept inventat în 1972 de către cel de-al patrulea rege al Bhutan-ului, Regele Dragon, Jigme Singye Wangchuck (cel mai tânăr rege din lume). Acest concept reprezintă, de fapt, un angajament de a construi o economie care deservește cultura țării, bazându-se pe valori spirituale budiste, și nu pe dezvoltare materială, bazată pe produsul intern brut. Altfel spus, Venitul Național Brut al țării (GNH) se măsoară în fericire și nu în bani.

Conceptul a inspirat o mișcare modernă și în politică. Prin contribuția mai multor oameni de știință, economiști și politicieni, “inovația” Regelui Dragon a evoluat într-un model de dezvoltare socio-economică.

În iulie 2011 propunerea a trecut de Organizația Națiunilor Unite cu Rezoluția 65/309, cu titlul „Fericirea: Către o abordare holistică de dezvoltare”, fiind adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală. De la acea dată, „fericirea” este introdusă pe ordinea de zi a dezvoltării globale.

Cei patru piloni ai filozofiei GNH sunt:

  • Dezvoltarea durabilă;
  • Conservarea și promovarea valorilor culturale;
  • Conservarea mediului natural;
  • Stabilirea unei bune guvernări.

Politica GNH servește acum ca o viziune unificatoare pentru procesul de planificare din Bhutan. Politicile propuse în Bhutan trebuie să treacă o rezoluție GNH, bazată pe o declarație de impact.

Neoficial, în Bhutan există și un Minister al Fericirii, care devine tot mai popular, țara putând să adopte noua instiuție ca pe una dintre cele legale.

Într-o lume cutremurată de puterea banului, bhutanezii consideră că țara lor este mult mai bogată și că trăiesc într-o adevarată bunăstare spirituală datorită credinței lor în fericire. Multe dintre zicalele bhutaneze invită la meditație și apoi la rezoluție: „Viața este o călătorie. Du-o la bun sfârșit” sau „Lasă natura să te ghideze în viață”.

În ciuda economiei sale mici, Bhutan-ul oferă educație universală și asistență medicală gratuită. Premierul Tshering Tobgay spune că țara sa oferă investitorilor „stabilitate politică, o populație tânără bine educată și sănătoasă, o multime de materii prime, energie electrică ieftină, curată și de încredere – și un acord de liber schimb cu India”.

Despre Buthan

Regatul Bhutan este o țară din sudul Asiei, aflată la poalele Munților Himalaya, învecinându-se la sud, est și vest cu India și la nord cu China. Între Bhutan și Nepal se află statul indian Sikkim, iar Bengalul de Vest separă statul de Bangladesh. Bhutanezii numesc țara Druk Yul, adică „Țara dragonului”.

Principatul, întemeiat de populația thepu în secolul VIII, a fost ocupat în secolul IX de tibetani care au impus lamaismul (din secolul XII, religie de stat). În secolul XVIII, Principatul Bhutan recunoaște suveranitatea chineză. Timp de un secol își apără autonomia internă amenințată de expansiunea britanică. Primul monarh ereditar al Bhutanului este instalat pe 17 decembrie 1907. În 1910, Marea Britanie recunoaște formal independența Bhutanului, dar își asumă controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei (până în 1947). Pe 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urmă preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar, din 1961, și apărarea acestuia.

Până în 1961 Bhutanul nu permitea deloc turiștilor străini să viziteze țara, dar și acum turismul este strict controlat de către autorități. Bhutanul este singura țară din lume unde budhismul mahayana, de tip tibetan, este religie de stat.

R.D.