4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:03
No menu items!

Țara experimentelor: Iohannis și Biden au bătut palma pentru construcția unui reactor nuclear în România. Noua tehnologie nu este autorizată în UE și nu a fost testată nicăieri în lume

spot_img

Klaus Iohannis nu a pierdut vremea la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), și a bătut palma cu președintele american Joe Biden, pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, pentru generarea de energie electrică. Noua tehnologie americană nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată nicăieri în  lume. Vestea va fi anunțată oficial, marți, arată un comunicat al Casei Albe.

Președintele Klaus Iohannis are planuri mărețe pentru România, de la distanță sau în absență, așa cum ne-a obișnuit și cu ocazia participării la Coferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a bătut palma cu președitele american Joe Biden, pentru construcția, în țara noastră, a unei centrale nucleare, încă fără autorizație în UE și care nu a mai fost construită în nicio țară din lume.

Pe lângă România experimentală, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Este vorba despre o centrală nucleară, în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare.

În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

”Parteneriatul va aduce tehnologia micilor reactoare nucleare în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea de astfel de reactoare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Administrația Biden mai arată că afacerea va include construcția unei centrale nucleare cu 12 module, care va duce la crearea a 6.000 de locuri de muncă în SUA și România.

NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine.

Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

„Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic.

Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există.

Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri.

Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

Lorena Luchian